Εσύ φροντίζεις τον εαυτό σου; (#selfcare)

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

εσύ φροντίζεις τον εαυτό σου-εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή

Τον εαυτό σου, τον θεωρείς σημαντικό; Τον βάζεις προτεραιότητα; Γιατί, η υγεία σου και η ψυχική και η σωματική, δεν είναι δεύτερη σκέψη!
Νομίζω ότι μπορούμε όλοι να συμφωνήσουμε για τη σημασία της φροντίδας του εαυτού μας.
Όμως, καμιά φορά, φαντάζει από πολυτέλεια έως ουτοπία.
Και βλέπεις ανθρώπους να σκέφτονται “ναι ωραία τα λες εσύ, αλλά πού να βρω χρόνο, όταν όλα εξαρτώνται από εμένα;”.

Και θα έρθω εγώ με καλύτερο (όχι επειδή είμαι μπροστά) ερώτημα:

Και αν εσύ καταρρεύσεις, τι σημασία έχει;

Και θα το συμπληρώσω, για να συμβαδίσω με το άγχος σου! Αν δε σε προσέχεις και πάθεις κάτι, ποιος θα φροντίσει για όλα αυτά που ανησυχείς;

Γιατί, εσύ μπορεί να θεωρείς πολυτέλεια το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου, αλλά δεν είναι.

To να σε προσέχεις, είναι αναγκαιότητα!

Φυσικά, δε σου λέω να το ζήσεις σαν το Χόλιγουντ. Το να αφιερώσεις χρόνο στον εαυτό σου δε σημαίνει απαραίτητα πάρε τις φίλες σου να πάτε σε ένα σπα.

Όχι! Το να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου είναι πολύ πιο απλό.

Κάνε τα Beauté σου!

Μη γελάς. Κάνε μια μάσκα, φτιάξε τα νύχια σου. Το να περιποιούμαστε τον εαυτό μας, είναι ωφέλιμο και για λόγους ομορφιάς και για λόγους αυτοπεποίθησης. Πάντα σύμφωνα με τη δική μας λογική και τις δικές μας ανάγκες. Δεν είναι extra, ούτε too much.

Καμιά φορά η σύγχρονη γυναίκα, χαμένη στους ρόλους της ως εργαζόμενη, σύζυγος και ενδεχομένως μαμά, το σκέφτεται, όπως είπα και πιο πάνω ως πολυτέλεια. Πρώτα απ’ όλα όμως η γυναίκα, είναι άνθρωπος και πρέπει να ‘χει και αυτή τον δικό της χώρο και χρόνο, ώστε να κάνει όσα αγαπά! Ή χρειάζεται!

Και αν εσύ που με διαβάζεις είσαι άντρας, το δικό σου beauté μπορεί να είναι να κάνεις το μπάνιο σου και να ξυριστείς με την ησυχία σου. Το να μη σε αγχώνει κάτι και να αφιερώσεις αυτόν τον χρόνο για τον εαυτό σου θα δεις πως θα σε ανανεώσει.

Άκου το σώμα σου-Εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή

Ασχολήσου αλλά και άκου το σώμα σου!

Η γυμναστική είναι ωφέλιμη, αλλά πάνω απ’ όλα είναι πιο ωφέλιμο να ακούς το σώμα σου. Για παράδειγμα, τα επιτόπια πηδηματάκια μπορεί να είναι must και να βλέπεις να τα κάνουν όλες οι influencers γυμναστικής. Όμως εσύ, μπορεί να έχεις μεγάλο στήθος και να μη σε βολεύει αυτή η άσκηση. Γιατί να πιέσεις τον εαυτό σου; Επειδή είναι must; Υπάρχουν τόσες άλλες ασκήσεις να δοκιμάσεις.

Επίσης, αν δεν το “έχεις” με τη γυμναστική, υπάρχουν και για σένα λύσεις (το βλέπετε ότι κατεβαίνω με προτάσεις, έτσι; ).Περπάτημα, χορός! Δε χρειάζεται ούτε ειδικά αξεσουάρ να πάρεις, ούτε να αφιερώσεις ώρες ολόκληρες.

Απλά, βρες κάτι που να σε εκφράζει, ώστε να μη σε κουράσει σαν διαδικασία μετά από δυο ημέρες και το αφήσεις.

Το να ασχολούμαστε με το σώμα μας, σίγουρα, βοηθά και από αισθητικής απόψεως, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να μας νοιάζει η υγεία του οργανισμού μας. Ειδικά η πανδημία, θα έπρεπε να είναι το έναυσμα μας και για να βάλουμε την άσκηση (με οποιαδήποτε μορφή της) στη ζωή μας και για να προσέξουμε τη διατροφή μας!

δώσε χρόνο στον εαυτό σου-Εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή

Αφιέρωσε 5 λεπτά στην ηρεμία σου! (κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου)

Δεν είναι απαραίτητο να κάνεις διαλογισμό. Απλά για 5 λεπτά κλείσε τα μάτια σου και άσε το μυαλό σου να αδειάσει από άγχη και προβλήματα. Δώσε στον εαυτό σου, τον χρόνο ώστε να πάρει μια ανάσα.

Η καθημερινότητα είναι συχνά απαιτητική. Έχει πίεση, προβλήματα, ενδεχομένως και φωνές!

Είναι σπουδαίο λοιπόν να διαθέτεις αυτά τα πέντε λεπτά του να μην κάνεις απολύτως τίποτα!

εαυτός-βιβλία-κούπα

Διάβασε βιβλία και άκου τον εαυτό σου!

Το να διαβάζεις βιβλία είναι αναγκαίο, αν με ρωτάς. Γιατί, τα βιβλία σου ανοίγουν το μυαλό. Ή πιο σωστά, στο ξεκλειδώνουν. Διευρύνουν τα όρια του. Και δε μιλάμε απαραίτητα για βιβλία όπως της αυτοβελτίωσης που μπορούν να σε βοηθήσουν.

Ακόμα και μια ρομαντική ιστορία να διαβάσεις, θα δώσεις έναυσμα στον εαυτό σου, να χτίσει σκηνικά. Ενδεχομένως να γνωρίσεις λέξεις που δε γνώριζες ή να συναντήσεις οπτικές που δε θα σκεφτόσουν.

Ξέρω, ενδεχομένως δεν έχεις χρόνο. Δε σου επέβαλε όμως κανείς να διαβάζεις ένα βιβλίο κάθε μέρα. Μπορείς να διαβάζεις μια σελίδα κάθε μέρα.

Επίσης, είναι σημαντικό να ακούς. Αλλά να μη μένεις σε αυτά που ακούς. Να σκέφτεσαι. Και αν όσα ακούς νιώθεις πως δε σου κάνουν καλό, σταμάτα να ακούς. Μην κάνεις πράγματα, απλά και μόνο επειδή τα κάνουν άλλοι. Να έχεις σαν κανόνα, τον σεβασμό στις ανάγκες και τα όρια σου!

εαυτό- φροντίδα-λουλούδι-κερί

Να έχεις ένα πρόγραμμα, αλλά και την ευελιξία να σταθείς χωρίς αυτό!

Είμαι ένας άνθρωπος που ορκίζεται στον ωφέλιμο χαρακτήρα της ρουτίνας, γιατί τον έχω βιώσει.

Η καθημερινότητα μου έχει έναν μπούσουλα, δεν είναι όμως καταναγκαστική. Έχει την ευελιξία και τον αυθορμητισμό που χρειάζεται, χωρίς να είναι αφημένη στην τύχη της.

Για ανθρώπους με άγχος, η ύπαρξη ενός ενδεικτικού προγράμματος, είναι ότι καλύτερο.

Ακόμα όμως και αν όλα πάνε στραβά στη ζωή μου και δε μου αφήνουν το περιθώριο να λειτουργήσω έτσι, δεν το μεγαλοποιώ. Ούτε αγχώνομαι.

Παίρνω ανάσα και κάνω το καλύτερο δυνατό που μπορώ.

εαυτό-γυναίκα-κρεβάτι-κούπα

 

Να αξιολογείς τη μέρα σου και τον εαυτό σου

Για εμένα αυτό είναι πολύ σημαντικό! Να αξιολογώ τα όσα συνέβησαν, τις αντιδράσεις μου. Να ελέγχω τι με πειράζει και τι όχι. Τι λειτουργεί και τι όχι. Ποιες συνήθειες μου έκαναν καλό και ποιες θα πρέπει να αποφύγω ή και να αλλάξω.

Δεν είναι όλα για όλους. Είναι σημαντικό όμως, να ξέρεις τι είναι για σένα. Τι μπορείς να εντάξεις στην καθημερινότητα σου, ώστε να την κάνεις καλύτερη. Γιατί αυτός είναι ο στόχος. Να έχεις μια καθημερινότητα που απολαμβάνεις. Να νιώθεις και να είσαι καλά! Παράλληλα όμως, να μην έχεις απλά απολαυστικές μέρες, αλλά και παραγωγικές!

Λίγες τελευταίες σκέψεις

εαυτό-αγάπη προς τον εαυτό σου- απόφθεγμα-σκέψεις

Εννοείται πως το επάγγελμα μας, η φροντίδα των αγαπημένων μας, είναι ψηλά στις προτεραιότητες μας. Αν όμως εσύ δεν είσαι καλά, δεν μπορείς να φροντίσεις κανέναν άλλον.

Το να αφιερώνεις χρόνο στη φροντίδα του εαυτού σου, δεν είναι εγωιστικό. Όπως σου είπα και πιο πάνω είναι αναγκαίο.

Πρέπει να φροντίζεις την καρδιά σου, το νου και το σώμα σου. Πρέπει να φροντίζεις όχι μόνο τη σωματική σου υγεία, αλλά και την ψυχική.

Και πρέπει ότι τα βάζει αυτά σε κίνδυνο, να το βγάζεις από τη ζωή σου, χωρίς “μα” και “μου”. Είτε πρόκειται για συνήθειες, είτε για ανθρώπους!

Ξέρω πως χρησιμοποίησα πολλά “πρέπει” μαζί και αν μου μοιάζεις θα στραβομουτσούνιασες κάπως. Όμως, καμιά φορά τα “πρέπει” είναι αναγκαία. Για να μας θυμίζουν τη σημασία κάποιων πραγμάτων.

Τέλος, θέλω να σου υπενθυμίσω κάτι, που το έχω επαναλάβει άπειρες φορές, αλλά νομίζω θα το λέω για πάντα!

Να νιώθεις ευγνώμων. Ακόμα κι αν η μέρα σου, δεν πήγε όπως ήθελες.

Ακόμα και αν δεν έκανες όσα στόχευες ή έπρεπε να πετύχεις εντός ημέρας. Να είσαι ευγνώμων, για όσα είσαι, όσα έχεις και όσα σου έφερε η ημέρα.

Και να θυμάσαι τα λόγια της Oprah Winfrey: “Να είσαι ευγνώμων γι’ αυτό που έχεις. Θα καταλήξεις να έχεις περισσότερα. Αν επικεντρώνεσαι σε ό,τι δεν έχεις, ποτέ δε θα έχεις αρκετά”.

Until Next Time…

Μαρίνα


Αν θες να λαμβάνεις όλα μου τα άρθρα, μην ξεχάσεις να εγγραφείς μέσω e-mail στο blog. (Όπως είσαι κοίτα όλο δεξιά “Πάρε μας και στο mail σου”)

Και για να μην χάσεις όλα τα ωραία που θα έρθουν, εδώ είναι το newsletter μας!

Επίσης, αν σου άρεσε η ανάρτηση μου, κάνε την καλή σου πράξη για σήμερα και μοιράσου την μέσα από τα κουμπιά κοινοποίησης (κάτω από το άρθρο) στα social media, στα οποία παρεμπιπτόντως μπορείς να με βρεις εδώ: facebook, instagram, twitter.

Marina Tsardakli

Είμαι η Μαρίνα,
Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας και serial Blogger, με μια αδυναμία στο αισιόδοξο, το διαφορετικό, το πρωτότυπο!
Αυτό το blog, με το χιούμορ και την αισιοδοξία του, είναι η επανάσταση μου, σε έναν κόσμο μίζερο και ολίγον φλατ!

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

16 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna flo
19/02/2021 1:49 ΜΜ

Απαραίτητο να φροντίζουμε σώμα, ψυχή και νου… Είναι βέβαια δύσκολο-στο λέω εγώ- να διαθέτεις κάθε μέρα λίγο χρόνο για σένα. Την ώρα που όλα ηρεμούν νιώθεις κούραση και το μόνο που θέλεις είναι να ξαπλώσεις. Αλλά αν μπει ένα πρόγραμμα όπως λες, αν δεν είμαστε και τόσοι σχολαστικές σε κάθε μας υποχρέωση, αν μοιράζουμε υποχρεώσεις και καθήκοντα τότε θα βρεθεί ο χρόνος για μας. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.
Καλή συνέχεια Μαρίνα μου (το χέρι θέλει ξεκούραση!!!)
Φιλάκια πολλά

Αχτίδα
19/02/2021 3:05 ΜΜ

Θα πω με διάθεση απολογισμού πως το τελευταίο χρόνο ελάχιστα κάνω από αυτά που λες και έχεις δίκιο..απλά υπάρχουν παράγοντες που αλλάζουν τις προθέσεις μας όσο καλές κι αν είναι..

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

Με πετυχαίνεις σε μια λίγο κόντρα φάση Μαρίνα μου. Πολλά τα προβλήματα με την πίεσή μου, μεγάλο στρες, άσχημες σκέψεις και τα γνωστά περιμαζώματα. Παρ’ όλα αυτά, με πίστη, οργάνωση και μέθοδο, προσπαθώ να διατηρώ μια προσοχή στον εαυτό μου, όσον αφορά στο να νιώθω καλά. Περπάτημα, ποδήλατο, γυμναστική, βοηθούν. Είναι μια μάχη αυτή που περιγράφεις αποφασιστική για κάθε άνθρωπο. Και είναι ουσιαστική. Και πρέπει να την δίνουμε.
Η σκέψη σου και οι νόρμες που δίνεις με το θέμα σου είναι ανακουφιστικές, όμορφες και υποστηρικτικές.
Καλησπέρα καλή μου φίλη.

Mia Petra
19/02/2021 8:31 ΜΜ

Και να κάνουμε τακτικά και τα τσεκ-απ μας, θα έλεγα κουκλοβαφτιστηρόνιμου, αν δεν το γράφεις ήδη μέσα στο κείμενό σου, γιατί έχω τρελό πονοκέφαλο και “ρετάρω” ελαφρώς, και δεν έχω καθαρό νου (ενώ τον υπόλοιπο καιρό έχω χαχαχα) 😉 Πολύ ωραίες και σοφές οι συμβουλές/ιδέες σου..! 😉 Υ.Γ Να σου πω την αλήθεια μου, έχω σκεφτεί να γράφω κι εγώ πόσος χρόνος χρειάζεται για να διαβαστεί κάθε κείμενό μου, είναι χρήσιμο. Φιλάκι γλυκό!

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ
20/02/2021 7:04 ΠΜ

Συμβουλές προς ναυτιλομένους , από μία γυναίκα, που όμως, αν διαβαστούν προσεκτικά, αφορούν, για τους ίδιους, λόγους, και το άλλο φύλο. Το 24/ωρο είναι αρκετό, αν το προγραμματίσεις σωστά, σύμφωνα με τις δικές αντοχές και θέλω και βέβαια, δοξάζουμε την κάθε μέρα, όσο λίγη κι αν ήταν, υπάρχουμε, συνεχίζουμε…ζούμε και δημιουργούμε.
Την καλημέρα μου, Μαρίνα!

ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)

Μαρινάκι μου, πολύ σωστά τα βρίσκω και σε βρίσκω!
Μάλιστα εδώ και μέρες γράφω ανάρτηση με την ρουτίνα της καθημερινότητας μου έτσι μπας και με διαβάζω και με προσέξω περισσότερο.
Επειδή ξυπνάω καθημερινά 5 το πρωί για τη δουλειά, έχω να πω πως τελικά ένας προγραμματισμός και θέληση να μας νοιαστούμε χρειάζεται…. το κατάλαβα καλύτερα που πήρα 1 εβδομάδα αναρρωτική άδεια και ξεκουράστηκα, κοιμήθηκα φυσιολογικά και κυρίως έκανα πράγματα ηρεμίας στον εαυτό μου και επέστρεψα πιο ήρεμη.
Οπότε είναι αναγκαίο καλό να προσέχει ο καθένας μας τον εαυτό του πρώτα απ’ όλα για να έρθουν και τα υπόλοιπα.
Καλό Σαββατοκύριακο!

Μαρία Κανελλάκη
20/02/2021 5:49 ΜΜ

Ευαγγέλιο τα λόγια σου!
Κι επειδή έρχονται κάτι “βαρυχειμωνιές” ξεγυρισμένες, επιβάλλεται να μας προσέχουμε. Νομίζω πως σ’ αυτόν τον ακήρυχτο πόλεμο, θα επιβιώσει ο πιο δυνατός.
Συνυπογράφω και χειροκροτώ κι αυτό: “Nα είμαστε ευγνώμονες”. Ή τουλάχιστον, να μη θεωρούμε τίποτα πια ως δεδομένο.
Καλό σαββατοκύριακο σοφό Μαρινάκι!

Νικολέτα Κριαρά
22/02/2021 12:08 ΠΜ

είναι νομίζω εξαιρετικά σημαντικό το μήνυμα σου Μαρίνα!
Η αλήθεια το έχω σκεφτεί τόσες φορές όλο αυτό.
Ως άνθρωπος έχω μάθει να αφήνω και να αφήνομαι και είναι από τις λίγες φορές που ψάχνω τρόπο να βρω να κάνω προτεραιότητα τον εαυτό μου ακριβώς γιατί πιστεύω πως αν δεν είμαι εγώ καλά δεν θα μπορέσω να έχω και τίποτα το υγειές στη ζωή μου

Καλό ξημέρωμα να έχουμε <3

16
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Αρέσει σε %d bloggers: