Πώς να προετοιμαστείς για μια μελλοντική καραντίνα

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

καραντίνα

Καραντίνα: μια λέξη που ακούγεται πολύ τις τελευταίες μέρες.

Ζούμε σε μια χώρα που το πρώτο κύμα της πανδημίας το αντιμετώπισε πολύ καλύτερα από άλλες χώρες. Σίγουρα η πανδημία είχε τεράστιο αντίκτυπο και στην οικονομία και στον τομέα εργασίας. Τις μεγαλύτερες δε συνέπειες είμαι σίγουρη πως δεν τις έχουμε δει ακόμα.

Δυστυχώς, τα πράγματα με τον Covid-19 είναι ακόμα ρευστά και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν ξανά μέτρα ή να μην χρειαστεί ξανά τίποτα.

Επίσης, ανεξαρτήτως covid-19, δεν μπορούμε να ξέρουμε ποια άλλη μελλοντική κατάσταση, μπορεί να κληθούμε να αντιμετωπίσουμε κι η οποία θα οδηγήσει σε “καραντίνα”.

Κι εδώ γεννάται το ερώτημα: Πώς να προετοιμαστώ για μια μελλοντική καραντίνα;

Ήδη έχεις την εμπειρία!

Δυστυχώς! Γιατί ο κοροναϊός αυτός, συνοδεύτηκε από την απώλεια πολλών ανθρώπινων ζωών. Όμως, η καραντίνα, βοήθησε στην διασφάλιση πόσων άλλων. Μένοντας μέσα στο σπίτι, ήρθαμε αντιμέτωποι με μια νέα πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που αφορούσε:

 • Την προσαρμογή της καθημερινότητας σε νέες συνθήκες
 • Την προσαρμογή της οικονομικής κατάστασης σε νέες συνθήκες
 • Την διαχείριση χρόνου
 • Και την διαχείριση προμηθειών.

Είδαμε φαινόμενα, που ο καθένας στα σούπερ μάρκετ, έμπαινε και έπαιρνε προμήθειες, λες και θα μας χτυπήσει τυφώνας και θα μείνουμε χωρίς φαγητό και νερό! Σύμφωνα με όσα ζήσαμε, τα καταστήματα προμηθειών και τα φαρμακεία δεν έκλεισαν ποτέ. Υπήρχε συνεχής ροή εφοδιασμού. Άρα που καταλήγουμε;

Λίστα για τα ψώνια -καραντίνα

Κάνε μια λίστα με τις ανάγκες της οικογένειας

Σίγουρα θα πρέπει να φροντίσεις να ψωνίσεις για δεκαπενθήμερο ή για ολόκληρο τον μήνα, αν δεν θες να βγαίνεις συχνά. Που καλό είναι να μην βγαίνεις συχνά, αν υπάρχει καραντίνα, διαφορετικά, ποιος ο λόγος του εγκλεισμού! Για ανθρώπους που πήγαιναν “για τη βδομάδα τους” στο σούπερ μάρκετ, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πάρουν κάτι παραπάνω από συνήθως.

Χωρίς υπερβολή όμως!

Αν για παράδειγμα, ξέρεις ότι η οικογένεια σου, χρειάζεται δύο πακέτα μακαρόνια την εβδομάδα, πάρε τέσσερα ή οκτώ (αν θες να προγραμματίσεις μηνιαία). Δεν χρειάζεσαι δέκα τέσσερα πακέτα ζυμαρικών.

Εδώ υπεισέρχεται κι ο προγραμματισμός των γευμάτων. Έτσι θα ξέρεις ακριβώς τι χρειάζεσαι και δεν θα βαδίσεις με την λογική “πάρε κι αυτό να βρίσκεται”.

Άρα, κάτσε και γράψε σε μια λίστα, τι προϊόντα χρειάζεται η οικογένεια σου, για μισό ή ολόκληρο μήνα. Να είσαι αναλυτικός και να ξεκινήσεις σήμερα. Γιατί, δεν θα τα θυμηθείς όλα σήμερα. Κάτι θα συμπληρώσεις αύριο, κάτι μεθαύριο. Αλλά θα είσαι έτοιμος και στο ενδεχόμενο μιας καραντίνας, δεν θα τρέχεις να προλάβεις!

Επίσης, μεγάλη προσοχή στην διάρκεια των τροφίμων. Δεν έχει νόημα να πάρεις μια τεράστια ποσότητα ενός προϊόντος που δεν έχει μεγάλη διάρκεια. Θα έχεις ξοδέψει χρήματα και θα έχεις στερήσει το προϊόν αυτό από κάποιον άλλο.

budget-καραντίνα

Σκέψου το budget σου!

Έχοντας κάνει την λίστα που είπαμε πιο πάνω, μπορείς να καθορίσεις το budget σου. Μην αγχωθείς αν η λίστα είναι τεράστια και το ποσό τεράστιο επίσης. Γιατί, σου έχω λύση.

Τα πράγματα που δεν λήγουν θα τα πάρεις σιγά σιγά τώρα. Γιατί;

Γιατί, το να χωρέσεις στο καλάθι σου ένα αλουμινόχαρτο και έναν ντοματοπελτέ τώρα, δεν θα σου φανεί ιδιαίτερα (ιδιαίτερα αν κοιτάς και τις προσφορές). Αν όμως αφήσεις να τα πάρεις όλα μαζί, σίγουρα το ποσό θα είναι μεγάλο.

Θέσπισε λοιπόν ένα μικρό ποσό (τρία-τέσσερα ευρώ) παραπάνω κάθε φορά που θα πηγαίνεις σούπερ μάρκετ.

Και πάλι μην καταλήξεις σε υπερβολές. Δεν θα χρειαστείς τεράστιες ποσότητες. Απλά η λογική είναι, αν έχεις στο ράφι σου ένα σαμπουάν και πάρεις τώρα άλλο ένα να έχεις θα σε διευκολύνει ενδεχομένως αργότερα, που δεν θα χρειαστεί να το αγοράσεις όταν στους διαδρόμους θα γίνεται χαμός!

Σκέψου τι σου έλειπε στην καραντίνα;

Αν για παράδειγμα αυτό που σου έλειπε ήταν η ανάγνωση ενός καλού βιβλίου, αλλά όσα είχες σπίτι τα είχες διαβάσει, ίσως είναι μια καλή ευκαιρία να πάρεις τώρα μερικά βιβλία και να μην τα διαβάσεις όλα. Να αφήσεις μερικά, για μια ενδεχόμενη καραντίνα!

Αν από την άλλη ήθελες να αφεθείς στην οργάνωση του σπιτιού και φοβήθηκες τους χρόνους αναμονής στα διαδικτυακά καταστήματα, προμηθεύσου τώρα ότι χρειάζεσαι.

Σκέψου λοιπόν, τις ημέρες του εγκλεισμού τι ήθελες και δεν μπορούσες να βρεις ή ήθελες την προσωπική επαφή για να επιλέξεις και κάνε τον προγραμματισμό σου.

Λίγες τελευταίες σκέψεις

Ο κόσμος δυστυχώς λειτουργεί σαν ο covid-19 να ήταν κάτι που πέρασε. Δεν πέρασε! Αλλά ακόμα κι όταν περάσει, κάποια πράγματα θα πρέπει να μην αφήσουμε να ξεχαστούν. Το να κρατάμε κάποιες αποστάσεις και να μην κολλάμε ο ένας πάνω στον άλλο κι η σωστή προσωπική υγιεινή, αλλά κι αυτή του χώρου μας, είναι μερικά από αυτά.

Όπως και να ‘χει, αν κληθούμε και μελλοντικά να αντιμετωπίσουμε μια καραντίνα, καλό θα ήταν να αποφευχθούν κάποια φαινόμενα:

 • Υπερβολές στις αγορές (Η απορία μου ήταν, είκοσι χαρτιά υγείας που βρήκατε να τα αποθηκεύσετε; Σε πόσο μεγάλα σπίτια ζείτε τέλος πάντων!)
  Σημείωση: Να θυμάστε πως υπάρχουν κι οι ηλεκτρονικές αγορές (Οι οποίες σε κάποιους τομείς, είναι ιδιαίτερα χρήσιμες και δεν έχουν μεγάλο χρόνο αναμονής. Σε άλλους τομείς                               ενδεχομένως να έχουν όμως, οπότε καλό είναι να το ελέγχετε).
 •  Έλλειψη σεβασμού σε ευαίσθητες ομάδες
  Όπου κι αν βρεθούμε δίνουμε προτεραιότητα σε εγκύους κι ηλικιωμένους. Αν χαθούν κι οι αξίες μας, πάει!
  Κι όμως είδαμε στην καραντίνα, να μην υπάρχει αυτός ο σεβασμός, μπροστά στον φόβο της αναμονής για περισσότερο χρόνο.
 • Αγορά ζώων τα οποία μετά γίνονται αδέσποτα
  Γιατί, το είδαμε κι αυτό κατά την καραντίνα. Πήραν πολλοί ζωάκια δήθεν ότι θα τα βγάζουν βόλτα κι ύστερα τα παρατούσαν στους δρόμους!

Ας είμαστε ψύχραιμοι, ας κινούμαστε προσεχτικά κι ας πράττουμε με σύνεση κι όλα θα πάνε καλά!

Εσείς, τι πιστεύετε ότι μπορεί να μας βοηθήσει να προετοιμαστούμε για μια μελλοντική καραντίνα;

Until Next Time…

Μαρίνα


Αν θέλετε να γίνετε κομμάτι της παρέας μας και να μην χάσετε όλα τα ωραία που θα έρθουν, γραφτείτε στο newsletter μας!

Επίσης, αν σας άρεσε η ανάρτηση μου, κάντε την καλή σας πράξη για σήμερα και μοιραστείτε την μέσα από τα κουμπιά κοινοποίησης (κάτω από το άρθρο) στα social media, στα οποία παρεμπιπτόντως μπορείτε να με βρείτε εδώ: facebook, instagram, twitter.

Marina Tsardakli

Είμαι η Μαρίνα,
Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας και serial Blogger, με μια αδυναμία στο αισιόδοξο, το διαφορετικό, το πρωτότυπο!
Αυτό το blog, με το χιούμορ και την αισιοδοξία του, είναι η επανάσταση μου, σε έναν κόσμο μίζερο και ολίγον φλατ!

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

9 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Αννα
10/06/2020 10:11 ΠΜ

Καλή σου μέρα.
Δεν την είχα σκεφθεί την καραντίνα και τώρα με άγχωσες.
Γιατί θα σημαίνει ότι ξέφυγε ο έλεγχος του κορωνοϊού και σημαίνει πολλά άτομα στις εντατικές.
Ναι δυστυχώς φερόμαστε σαν να τελείωσε το θέμα του ιου. Πολύ συνωστισμός ειδικά από νέους σε τόπους διασκέδασης, εστίασης κλπ
Τέλος πάντων και στην πρώτη καραντίνα δεν εφοδιάστηκα παραπάνω από όσα αγόραζα συνήθως. Χρησιμοποίησα πολύ τις on line αγορές και είμαι εντάξει.
Εξάλλου και να μην έχεις να διαβάσεις υπάρχουν e-book πολύ καλά αλλά και δραστηριότητες στο διαδίκτυο
Δεν νομίζω ότι είναι αυτό το θέμα. Το θέμα είναι η υγεία και πώς εκμεταλεύονται το φόβο του κόσμου ή πώς αδιαφορούν γι αυτήν.
Καλημέρα Μαρίνα μου
Τα φιλιά μου

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

Μαρίνα μου καλησπέρα σου.
Υπάρχει ρευστότητα με το θέμα της πανδημίας και ευελπιστώ να μην πισωδρομίσουμε τόσο. Όμως αυτό απαιτεί υπευθυνότητα και μέτρα. Ο κόσμος έχει χτυπηθεί άσχημα, ειδικά τα λαϊκά νοικοκυριά. Και δυστυχώς στήριξη δεν υπάρχει. Η κρίση θα βαρέσει κόκκινο Μαρίνα μου με μεγάλα ζητήματα.
Πάντα οι υποδείξεις σου είναι ρεαλιστικές, ώριμες και πολύ λειτουργικές. Και σε ευχαριστούμε πολύ Μαρίνα μου.
Καλησπέρα σου.

ainafets
10/06/2020 6:20 ΜΜ

Την καραντίνα του τρόμου, Μαρινάκι μου, θα την αντιμετωπίσουμε (γιατί σίγουρα) θα μας την ξεφουρνίσουν τον Σεπτέμβρη για να πουλήσουν τα “θαυματουργά” εμβόλια τους, δυναμώνοντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα και πώς γίνεται αυτό;
1. Παύοντας να φοβόμαστε ότι μας ξεφουρνίζουν τα MME και αυτό με την σωστή πληροφόρηση ειδικά από ξένα site (πριν τα εξαφανίσουν για ευνόητους λόγους!) 😉
2. Φροντίζουμε να τρώμε υγιεινά, βασικά πολλά φρούτα και λαχανικά και λιγότερα κρέατα!
3. Ζούμε στο ΤΩΡΑ μας και αντιμετωπίζουμε με επίγνωση ότι προβληματικό παρουσιάζεται μπροστά μας, εκείνη την στιγμή!
4. Να μην φοβόμαστε να βρεθούμε μέσα σε κόσμο, γιατί μόνο έτσι θα αποκτήσουμε ανοσία αγέλης! 😛
5. Να χαμογελάμε γιατί το χαμόγελο γεννά μια ορμόνη που μας προφυλάσσει και από την καλά κατευθυνόμενη κορονοτρομοκρατία! 😀
6. Να κάνουμε μπάνια, να καθόμαστε στον ήλιο πάνω από 10 λεπτά γιατί ο ιός δεν αγαπά την ζέστη και τον ήλιο!
7. Να αγαπάμε τον εαυτό μας, τους φίλους μας και να τους στηρίζουμε όταν δείχνουν ενδείξεις φόβου, γιατί από τον φόβο κινδυνεύουμε και όχι από τον ιό! 😉

ΑΦιλάκια καλό καλοκαιράκι με πολλά πολλά χαμόγελα! 🙂 🙂 🙂

stefania
11/06/2020 6:08 ΜΜ

Καλά κάνεις και φοβάσαι τα εμβόλια Μαρινάκι μου, μια που η πανδημία εκτός από την αστυνόμευση είχε- έχει σκοπό να εμβολιάσει μ’ ένα εμβόλιο που η αποτελεσματικότητα του αμφισβητείται γιατί ο ιός μεταλλάσσεται πολύ γρήγορα και μέχρι τον Σεπτέμβρη που υποτίθεται πως θα έχουμε β’ κύμα, τρέχα γύρευε! 😛
Κανείς δεν μας υποχρεώνει να εμβολιαστούμε και οι ευπαθείς ομάδες ούτως ή άλλως πρέπει να προσέχουν γιατί αυτούς “ψάχνει” ο ιός της γρίπης και αυτό κάθε χρόνο… 😛

ΑΦιλάκια πολύ προσεκτικά και πάντα χαμογελαστά! 🙂

Μαρία Κανελλάκη
11/06/2020 6:12 ΜΜ

Πιο πολύ φοβάμαι την πρώιμη κατάθλιψη που ζούμε σαν χώρα. Άλλοι αποδείχτηκαν υπερευαίσθητοι, άλλοι επιθετικοί κι άλλοι “γαϊδούρια” κανονικά. Κάποιοι άλλοι έδειξαν ψυχραιμία, πολιτισμό και αλληλεγγύη. Κι αυτή είναι η κοινωνία μας. Με τις τηλεοράσεις κλειστές, και βάζοντας μπροστά τη λογική και την όποια ενσυναίσθηση διαθέτει ο καθένας μας, θα την περάσουμε και την κρίση που έρχεται. Και δεν εννοώ του ιού. Αλλά αυτή της φτώχειας, της ανεργίας και της κοινωνικής ανισότητας. Και γι’ αυτή την κρίση δεν υπάρχει εμβόλιο.
Κατά τ’ άλλα, συμφωνώ απόλυτα με τη λίστα της Στεφανίας. Άψογη!

[instagram-feed]
9
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x