Πώς να οργανώσεις το χρόνο σου σε πέντε βήματα

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

οργάνωση χρόνου

Έχεις παρατηρήσει πως ενώ, μπορείς να αφιερώσεις πολύ χρόνο μέσα στη μέρα σου, δεν μπορείς να φέρεις εις πέρας όλα όσα πρέπει; Σου φαίνεται ακατόρθωτο να προλάβεις να καταφέρεις όλα όσα χρειάζεσαι;

Μην ανησυχείς, σου έχω πέντε τρόπους να οργανώσεις σωστά το χρόνο σου!

Αρχικά είναι σημαντικό, να καταλάβεις πώς έχεις πρόβλημα στην οργάνωση του χρόνου σου. Αν συνεχίσεις ρίχνοντας ευθύνες σε εξωγενείς παράγοντες, δεν θα καταφέρεις πολλά. Αφού λοιπόν αναγνωρίσεις την ύπαρξη του προβλήματος, ήρθε η ώρα να δώσεις τη λύση.

Γιατί να οργανώσεις τον χρόνο σου;

Γιατί, στο εγγυώμαι θα γίνεις πιο παραγωγικός. Θα δεις πως μια σωστή οργάνωση χρόνου, μπορεί να σε βοηθήσει να καταφέρεις περισσότερα, σε λιγότερο χρόνο. Κι αυτό φυσικά, ίσως σου αφήσει και ελεύθερο χρόνο για να κάνεις πράγματα για σένα. Αυτό βέβαια, εξαρτάται από τον όγκο των υποχρεώσεων σου και γενικότερα τις απαιτήσεις του προγράμματος σου. Ας περάσουμε όμως στο πώς μπορείς να οργανώσεις τον χρόνο σου!

Βάλε πρόγραμμα

Αν κάποια πράγματα, δεν χρειάζονται συγκεκριμένη μέρα, θέσε μια μέρα την εβδομάδα. Ας πάρουμε για παράδειγμα τις δουλειές του σπιτιού. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα μαζί, σου στερούν χρόνο. Και δεν χρειάζεται. Βάλε πρόγραμμα:

  • για το πότε πρέπει να μπει η μπουγάδα
  • πότε πρέπει να γίνει το σιδέρωμα
  • πότε πρέπει να πας για ψώνια

Καταλαβαίνεις τη λογική έτσι; Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς να κάνεις τα καθημερινά -αυτά δηλαδή που πρέπει να γίνουν οπωσδήποτε- και ένα πράγμα ακόμα. Έτσι και δεν θα νιώθεις ότι πνίγεσαι και θα σου απελευθερωθεί χρόνος.

Θέσε προτεραιότητες

Δεν είναι όλα σημαντικά. Τουλάχιστον, όχι το ίδιο. Θέσε προτεραιότητες, τι πρέπει να γίνει πρώτο, τι δεύτερο, κτλ. Κι αν αυτό για το οποίο μιλάμε, στο επιτρέπει, δες τι μπορεί να θέσεις σε μια άλλη μέρα, που θα είναι πιο ελεύθερο το πρόγραμμα σου. Αν για παράδειγμα, μιλάμε για τη δουλειά σου και έχεις καθημερινά μια λίστα πράγματα, αν στο επιτρέπει το αντικείμενο εργασίας σου, μην προσθέσεις πολλά ακόμα. Πρόσθεσε δύο σήμερα, δύο αύριο, ένα μεθαύριο. Δεν είναι ανάγκη –όσο μπορείς να το ελέγξεις– να τα κάνεις όλα μαζί.

Μην αφήνεις εκκρεμότητες

Για να μπορείς να κάνεις, όλα όσα σου λέω παραπάνω, είναι σημαντικό, να μην αφήνεις εκκρεμότητες. Γιατί ύστερα οι υποχρεώσεις μαζεύονται και γίνονται βουνό. Και τα βουνά των εργασιών σου, μεγαλώνουν, συχνά πολλαπλασιάζονται κι έτσι καταλήγεις με μια οροσειρά. Οι οποίες είναι καταπληκτικές όταν τις κοιτάς από μακριά, τι γίνεται όμως όταν πρέπει να τις κατακτήσεις;

Γι’ αυτό σου λέω! Θέσε τον χρόνο που απαιτεί το κάθε τι και κάνε το τη στιγμή που πρέπει.

Προέβλεψε αστάθμητους παράγοντες

Όλα θα πάνε καλά, μιλώντας υπό φυσιολογικές συνθήκες κι αν οργανώσεις σωστά τον χρόνο σου, θα καταφέρεις πολλά. Τι γίνεται όμως, όταν υπεισέρχεται το στοιχείο του “ξαφνικού”; Τότε μένεις μετέωρος, γιατί μάλλον δεν είχες υπολογίσει τους αστάθμητους παράγοντες!

Τι μπορείς να κάνεις; Να αφήνεις ένα περιθώριο χρόνου. Μην τα κάνεις όλα τσίμα τσίμα. Αν για παράδειγμα έχεις ένα συγκεκριμένο deadline, φρόντισε να τελειώσεις από τις πρώτες μέρες, μην τα αφήνεις όλα για την τελευταία στιγμή. Μπορεί να αρρωστήσεις, να χαλάσει ο υπολογιστής σου ή να συμβούν χίλια δύο άλλα. Αυτά δεν είναι αρνητικές σκέψεις, είναι ενδεχόμενα και πρέπει να τα υπολογίσεις. Better safe than sorry που λένε!

Να είσαι τυπικός

Μην αφήσεις τον εαυτό σου να κυλήσει στον βούρκο της ασυνέπειας. Οι πειρασμοί θα ‘ναι πολλοί, θα έρθουν μέρες που θα βαριέσαι. Εσύ να μείνεις όμως, τυπικός στο πρόγραμμα που θα θέσεις! Δεν είναι καταναγκαστικό έργο, είναι κάτι που σίγουρα θα σε βοηθήσει, αν το αφήσεις να γίνει συνήθεια!

Όντως με αυτά τα πέντε βήματα, θα γίνω πιο παραγωγικός;

Αυτό σκεφτήκατε όλοι, φτάνοντας μέχρι εδώ, είμαι σίγουρη. Θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Αυτά είναι τα πέντε βήματα που ακολούθησα εγώ και οργάνωσα πιο σωστά, απ’ ότι πριν τον χρόνο μου. Σίγουρα με βοήθησε και πιο παραγωγική να γίνω και λειτούργησε εποικοδομητικά για το άγχος μου.

Tip: Να κρατάς το ηθικό σου ακμαίο και να σκέφτεσαι θετικά. Όπως και με οτιδήποτε άλλο, αν βαδίσεις με διάθεση “δεν θα τα καταφέρω”, “δεν είναι αυτά τα πράγματα, για μένα”, τότε σίγουρα δεν θα τα καταφέρεις. Σκέψου αισιόδοξα και δώσε δύναμη στον εαυτό σου!

Εσύ νιώθεις την ανάγκη να οργανώσεις σωστά τον χρόνο σου ή αν το έχεις κάνει ήδη, ποια βήματα ακολούθησες;

 

▶ Αν θες να οργανώσεις και τον χρόνο που ξοδεύεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σου έχω και γι’ αυτό τρόπο. Διάβασε την ανάρτηση μου, για το πώς να μειώσεις τον χρόνο που ξοδεύεις στα social media και σίγουρα θα σε βοηθήσει!

Until Next Time…

Μαρίνα

🖤


Αν σας άρεσε η ανάρτηση μου, μπορείτε να τη μοιραστείτε μέσα από τα κουμπιά κοινοποίησης στα social media, στα οποία μπορείτε να με βρείτε εδώ: facebook, instagram, twitter.

Marina Tsardakli

Είμαι η Μαρίνα,
Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας και serial Blogger, με μια αδυναμία στο αισιόδοξο, το διαφορετικό, το πρωτότυπο!
Αυτό το blog, με το χιούμορ και την αισιοδοξία του, είναι η επανάσταση μου, σε έναν κόσμο μίζερο και ολίγον φλατ!

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
ANNA Flo
ANNA Flo
22/02/2019 11:35 ΠΜ

Σ’ευχαριστώ για τις συμβουλές. Μου χρειάζονταν μια και ο χρόνος μου δεν αρκεί ποτέ…
Ας οργανωθούμε λοιπόν…
Καλημέρα και φιλάκια πολλά

Άιναφετς
22/02/2019 11:38 ΠΜ

Για να σου γράφω τώρα Μαρινάκι μου, θα πει, πως έχω οργανώσει έτσι την καθημερινότητα μου, ώστε να περισσεύει χρόνος να κάνω blogging και να σου στείλω ΑΦιλάκια!

Αρτίστα του βωβού
Αρτίστα του βωβού
22/02/2019 1:12 ΜΜ

Νομίζω ότι στην οργάνωση του χρόνου είμαι κάτι παραπάνω από άψογη!
Και οικιακά και φαγητά και γλυκά και φροντίδα μητρός υπερήλικης κι ανήμπορης και δουλειά και φιλοξενία φίλων και διάβασμα και ταινίες και σειρές και πλέξιμο και βλόγινγκ και 6ωρος ύπνος!
Εντάξει, όχι όλα αυτά σε καθημερινή βάση, αλλά μια χαρά τα καταφέρνω!
Κίσιζ Μαρίνα!

Giannis Pit
Giannis Pit
22/02/2019 3:03 ΜΜ

Α να και κάτι πολύ πρακτικό και χρήσιμο !
Η Οργάνωση του χρόνου μας. Σπουδαίο θέμα Μαρίνα και θα συμφωνήσω. Πολλές φορές πνιγόμαστε σε μια καθημερινότητα άναρχη και αγχώδη.
Κρατώ τις συμβουλές και κατευθύνσεις που δίνεις και τις καταγράφω συνειδησιακά. Πολύ σωστός …χάρτης εργασίας.
Μαρίνα μου ευχαριστούμε πολύ.
Φιλάκια.

Ρένα Χριστοδούλου
22/02/2019 3:09 ΜΜ

Μοα χαρά τα γράφεις Μαρινάκι μου.
Κι εγώ τα καταφέρνω σχετικά καλά με την οργάνωση του χρόνου μου, αν και με τις εγγονές μου δεν περισσεύει και πολύς
Θα ήθελα μερικές ώρες την ημέρα παρά πάνω .
Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

διονύσης μάνεσης
διονύσης μάνεσης
23/02/2019 8:39 ΠΜ

Με το που είδα τον τίτλο της ανάρτησης είπα “Ρε, παιδί μου, ξέχασα να την προσλάβω τη Μαρίνα για γραμματέα, όπως της είχα υποσχεθεί!” Το .. έβαλα στο πρόγραμμα όμως τώρα και αποκλείεται να το ξαναχάσουμε! Κι αν εγώ δεν τα καταφέρνω καλά, θα έχω γραμματέα που θα με καθοδηγεί..

Έχεις δίκιο, Μαρίνα, το πρόγραμμα “σώζει ζωές”. Το προσπαθούμε, ακόμα κι όταν “σαρξ ασθενής”, Ένα επιπλέον που έχει είναι πως καμιά φορά σε κινητοποιεί να κάνεις τα πράγματα γιατί στα δίνει σε ένα περιτύλιγμα “υποχρεωτικότητας”.
Δεν ντρέπομαι(;) να σου πω ότι κάποιες μέρες – και όταν βλέπω να είμαι αδρανής – γράφω τις δουλειές της μέρας σε ένα χαρτί και προσπαθώ το βράδυ να τις έχω διαγράψει όλες. Τις περισσότερες φορές πιάνει 🙂

Φιλιά

Stella Vardaki
Stella Vardaki
24/02/2019 11:54 ΠΜ

Καλημέρα Μαρίνα μου από μια Θεσσαλονίκη παγωμένη!
Είμαι από τους ανθρώπους που δηλώνουν υπέρ όλων αυτών των ”10 λόγοι να οργανώθείτε”, ”5 τρόποι να το κάνετε σωστά” κλπ κλπ, και ότι μου βρίσκεται στον δρόμο μου το διαβάζω με πολύ προσοχή, αλλά ως εκει!
Αδύνατον να λειτουργήσω κάτω από ένα πρίσμα οργάνωσης.
Υπάρχουν μέρες που είμαι πάρα πολύ δημιουργική κι άλλες πάλι που δεν θέλω να σηκωθώ από τον καναπέ.
Ωστόσο, ζω την ζωή που θέλω μέσες άκρες, θα δουλέψω όποτε έχω δουλειά, θα μαγειρέψω κάποιες φορές, προταιρεότητα η δίωρη / τρίωρη βόλτα τη μέρα, θα διαβάσω κάποιες άλλες φορές, επίσης προτεραιότητα να δω ταινίες που με ευχαριστούν πολύ, θα κάνω και λίγο το χόμπυ μου, θα πιω κανένα καφέ με φίλο!

Δεν σιδερώνω, το ομολογώ και απορρίψτε με όσο θέλετε :)))
Μόνο το μπλουζάκι που έχω να φορέσω..

Σε φιλώ Μαρινάκι μου
καλή Κυριακή να έχεις

[instagram-feed]
14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x