Η έλλειψη ανθρωπιάς, σκοτώνει!

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό, με προβληματίζουν πολύ!

Η διαχείριση μου όμως, απέναντι στις καταστάσεις έχει πια αλλάξει. Το ένστιχτο μου πάντα, όταν έβλεπα γύρω μου να συμβαίνει κάτι που δε μου αρέσει, ήταν να το σχολιάσω. Όμως, πάντα ήξερα ότι αυτό, δε βοηθάει ουσιαστικά κάπου.

Άντε και κακολόγησα μια κατάσταση, θα αλλάξει;

Επιλέγω λοιπόν να σκέφτομαι διαφορετικά, εντοπίζοντας τον αρνητικό χαρακτήρα της κατάστασης, εστιάζοντας όμως σε μια λύση.

Να σου δώσω ένα παράδειγμα;

Πολλά ειπώθηκαν για εκείνους που πήγαν στο Ντουμπάι για πρωτοχρονιά. Η πρώτη αντίδραση, είναι δεδομένου του περιορισμού της κατάστασης, να σε ενοχλήσει. Λογικό κι ανθρώπινο. Τι μπορείς να κάνεις για να αλλάξεις την κατάσταση; Με τη πρώτη ματιά τίποτα.

Βλέποντας όμως πίσω από τη πρώτη εικόνα, μπορείς να κατανοήσεις τα όρια και την ουσία. Μπορείς, να μη γίνεις έτσι. Μπορείς αν έχεις παιδιά, να τους διδάξεις την έννοια της ευθύνης. Το σεβασμό στον συνάνθρωπο.

έλλειψη κοινωνία-Εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή

Ξέρεις, ζούμε σε μια άνετη κοινωνία!

Αν σκεφτείς πόσα πράγματα, θεωρούμε δεδομένα που παλιά δεν ήταν, ναι σαφώς η κοινωνία μας είναι άνετη. Δεν σε κάνει να αναρωτιέσαι, για ποιο λόγο λοιπόν υπάρχει τόση δυστυχία τριγύρω; Για ποιο λόγο υπάρχουν τόσα σκυθρωπά πρόσωπα, τόση μιζέρια;

Γιατί, μη στέκεσαι στα social media κι όσα βλέπεις εκεί. Η κοινωνία δεν είναι τόσο ευτυχισμένη, άσχετα αν επιμένει κι επιλέγει, να βγάζει το ρεαλισμό από τη μέση και να σου δείχνει μόνο την ευτυχισμένη πλευρά της.

Δεν είμαι ειδική, να σου δώσω έγκυρες απαντήσεις. Θα χαρώ όμως να το σκεφτούμε μαζί και να σου εκφράσω τον τρόπο σκέψης μου.

Έτσι όπως το βλέπω εγώ, η κοινωνία μας πάσχει από έλλειψη!

Όπως το ακούς! Έλλειψη!

Έλλειψη επικοινωνίας με τον εαυτό μας!

Θεωρείς ότι αν η κοινωνία μας, είχε επικοινωνία με τον αυτό της, θα ήμασταν εδώ που είμαστε σήμερα; Όχι! Γιατί θα είχε ωριμότητα, να καταλάβει που ήταν και που πάει, θα είχε ήθος (κι όχι ψευτοηθική). Θα είχε τον σεβασμό προς τον εαυτό της, ώστε να μην επαναλάβει λάθη που την έβλαψαν. Θα είχε κουράγιο και διάθεση, να αφουγκραστεί τα θέλω της. Θα είχε αλήθεια.

Αντ’ αυτού κρύβεται πίσω από πολυάσχολες καθημερινότητες, προσπαθώντας να γεμίσει τα κενά με στερεότυπα και απολαμβάνοντας τον θόρυβο. Έναν θόρυβο όμως, πιο κενό κι απ’ τη σιωπή.

Η κοινωνία έχει κι άλλες ελλείψεις. Όπως:

Έλλειψη σεβασμού!

Γιατί η κοινωνία μας αν το σκεφτείς, είναι κάπως κακομαθημένη. Τα θεωρεί όλα δικαίωμα της κι αγνοεί κάθε υποχρέωση της. Και γι’ αυτό δεν πάει μακριά. Θέλει, μα δεν κάνει τίποτα για να κατακτήσει τα θέλω της. Περιμένει να το κάνει κάποιος άλλος γι’ αυτήν. Κι αν αυτός ο άλλος δεν έρθει ποτέ;

Όλο αυτό μου θυμίζει, εκείνους τους ανθρώπους που περιμένουν τον Έρωτα, να τους κάνει ευτυχισμένους. Κι αν ο Έρωτας δεν έρθει ποτέ;

Το παν στη ζωή, είναι να την ερωτεύεσαι στις πιο απλές στιγμές της. Να την εκτιμάς γι’ αυτή την απλότητα, να νιώθεις ευγνωμοσύνη. Γιατί, στις πιο απλές στιγμές της, η ζωή σου χαρίζει τα πάντα, εσύ τα παραβλέπεις, αναζητώντας δήθεν ευτυχίες!

Τη μέρα λοιπόν που η κοινωνία, θα μάθει να σέβεται τον εαυτό της και κάθε τι γύρω της, θα διαπιστώσεις πως πραγματικά θα εξελίσσεται. Και τίποτα δε θα μπορεί να το κρύψει.

Οι ελλείψεις είναι ακόμα πολλές, μα δε θα στις αναλύσω όλες, τουλάχιστον, όχι σήμερα. Θα σταθώ όμως, σε μια ακόμα!

Έλλειψη ανθρωπιάς!

Ξέρεις, έχουμε μπερδέψει την ανθρωπιά, με την ελεημοσύνη. Ανθρωπιά δεν είναι μόνο να δίνεις κάτι για να βοηθήσεις. Στα πλαίσια της ανθρωπιάς είναι η “καλημέρα” που πια δε λέμε και πολύ! Γιατί τιμά την κοινωνικότητα της ανθρώπινης φύσης κι όμως στον πολυάσχολο χαρακτήρα της καθημερινότητας, τη παραβλέπουμε!

Ανθρωπιά είναι να ρωτήσεις τον συνάνθρωπο τι έχει. Ακόμα κι αν δεν μπορείς έμπρακτα να βοηθήσεις. Γιατί το ότι θα νοιαστείς, το ότι θα ξεφορτώσει τη ψυχή του, δεν είναι λίγο.

Το βλέπουμε όμως καθημερινά, η ανθρωπιά είναι πια κάπως ντεμοντέ.

Κι όμως, είναι από τα πράγματα που μπορούν να σώσουν την κοινωνία.

Άπλωσε το χέρι να με κρατήσεις προτού χαθώ στο χάος του κόσμου.
Κλαδί να κάνεις την αγάπη, να σκαρφαλώσω να σωθώ.
Η έλλειψη ανθρωπιάς, σκοτώνει!

Αυτοί οι τρεις στίχοι, αυτές οι 25 λέξεις ήταν η συμμετοχή μου, στο δρώμενο της Μαρίας Νικολάου, από το blog Το Κείμενο! Ακριβώς επειδή για εμένα, η ανθρωπιά, είναι τόσο σημαντική.
Μαρία μου, πολύ σε ευχαριστούμε που όπως λες κι εσύ κόντρα σε νωθρούς καιρούς μας βοηθάς να δημιουργούμε!
Και φυσικά όσους μου χάρισαν τις ψήφους ή τα σχόλια τους!

Λίγες τελευταίες σκέψεις

Πριν βάλω την κοινωνία απέναντι μου, να την αξιολογήσω, βάζω πρώτα μπροστά τον εαυτό μου. Να ανακαλύψω τις δικές του ελλείψεις, να αναζητήσω τις δικές του ευθύνες, να διερευνήσω πως μπορώ να τον κάνω καλύτερο.

Αν ένα πράγμα, πιστεύω ακράδαντα, είναι ότι μόνο αν αγκαλιάσουμε ξανά σωστές αξίες κι ενέργειες, θα δούμε την κοινωνία να ανθίζει.

Με καλοσύνη, με σεβασμό, με υπομονή, αισιοδοξία, αγάπη, ψυχραιμία, ανθρωπιά.

Διαφορετικά, θα συνεχίζουμε να βλέπουμε τη παρακμή να ευδοκιμεί και κάθε τι όμορφο να αποτελεί παραφωνία.

Ευελπιστώ μετά απ’ όσα δύσκολα μας έχουν συμβεί, να βρούμε τη θέληση και τη δύναμη να ακολουθήσουμε τη πορεία, που θα αλλάξει τα πράγματα!

 

Until Next Time…

Μαρίνα


Αν θες να λαμβάνεις όλα μου τα άρθρα, μην ξεχάσεις να εγγραφείς μέσω e-mail στο blog. (Όπως είσαι κοίτα όλο δεξιά “Πάρε μας και στο mail σου”)

Και για να μην χάσεις όλα τα ωραία που θα έρθουν, εδώ είναι το newsletter μας!

Επίσης, αν σου άρεσε η ανάρτηση μου, κάνε την καλή σου πράξη για σήμερα και μοιράσου την μέσα από τα κουμπιά κοινοποίησης (κάτω από το άρθρο) στα social media, στα οποία παρεμπιπτόντως μπορείς να με βρεις εδώ: facebook, instagram, twitter.

Marina Tsardakli

Είμαι η Μαρίνα,
Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας και serial Blogger, με μια αδυναμία στο αισιόδοξο, το διαφορετικό, το πρωτότυπο!
Αυτό το blog, με το χιούμορ και την αισιοδοξία του, είναι η επανάσταση μου, σε έναν κόσμο μίζερο και ολίγον φλατ!

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

20 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Denia
08/01/2021 1:01 ΜΜ

Πόσο ωραίο κείμενο και πόσο δίκιο έχεις. Αν δεν κοιτάξουμε μέσα μας, τα λάθη και τις παραλήψεις μας τίποτα δεν θα αλλάξει. Όσο και να βάζουμε την κοινωνία και τους άλλους απέναντι μας, δουλειά δεν γίνεται. Στον καθρέφτη μας μπροστά χρειάζεται να καθίσουμε και να δούμε ξεκάθαρα τα στραβά. Ένα λιθαράκι απ’ τον καθένα μας χρειάζεται η οποία αλλαγή.

ainafets
08/01/2021 1:59 ΜΜ

Ωραία η ευκαιρία του δρώμενου με τις 25 λέξεις Μαρινάκι μου, για να ξεδιπλώσεις τις σκέψεις σου!
Αν κατανοήσουμε πως εσύ, εγώ, όλοι μας, είμαστε αυτή η κοινωνία πολλά θα αλλάξουν, γιατί μιλάμε για την κοινωνία-πολιτεία λες και είναι μια ξεχωριστή οντότητα, ενώ αυτή η κοινωνία είμαστε εμείς, γι αυτό η αλλαγή από τον καθένα χωριστά ξεκινά!
Πολύ σωστά κατάλαβες πως η επίκριση ειδικά του εαυτού μας, είναι ολέθρια. Όταν επικρίνουμε τους άλλους αυτό δυναμώνει την αίσθηση ότι είμαστε ανώτεροι, ενώ φυσικά και δεν είμαστε!
«Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω», απάντησε ο Χριστός στους επικριτές…
Οι σκέψεις σου, ώριμες ειδικά αν σκεφτεί κανείς το νεαρό της ηλικίας σου!
Όσο για τις 25 λέξεις σου, να ξέρεις πως αν αγαπάς τον εαυτό σου, πάντα θα υπάρξουν άτομα να πιάσουν το χέρι σου σε ώρα ανάγκης!
ΑΦιλάκια χαμογελαστά και αισιόδοξα!

Anna flo
08/01/2021 2:01 ΜΜ

Έχεις μια ικανότητα να αναλύει και να βρίσκει το στόχο της κάθε φορά. Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και ο χαρακτηρισμός ”κακομαθημένη κοινωνία” είναι ακριβώς αυτό που πρέπει να ειπωθεί.
Ανθρωπιά πόσο παρεξηγημένη λέξη ταυτισμένη όπως λες με την ελεημοσύνη. Λείπουν πολλά από τους ανθρώπους και νομιζω είναι επιλογή τους η στάση τους
Συγχαρητήρια και για την ανθρωπιά των 25 σου λέξεων
Είπες τόσα πολλά σε τόσα λίγα
Φιλάκια πολλά Μαρίνα μου

Αχτίδα
08/01/2021 2:25 ΜΜ

Μαρίνα μου εγώ δεν θα σταθώ στις 25 λέξεις που τό όμορφες τις εναπώθησες, εγώ θα παραμείνω σε όσα έγραψες, σε όσα θέλησες να μας “περάσεις” σε αυτές τις μέρες που η ανθρωπιά είναι δείγμα αδυναμίας. Χαίρομαι να διαβάζω τα γραφόμενα σου γλυκιά μου, κουράζομαι να σου.. βγάζω το καπέλο σε κάθε συλλογισμό σου. Είμαι τυχερή που έχω την δυνατότητανα μοιράζομαι μαζί σου τις σκέψεις σου.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

Μαρίνα μου,
το μικρό σου διαμάντι φώλιασε στην καρδιά μου στην ανάγνωσή του. Έδεσε αρμονικά με την εικόνα της έμπνευσης. Μίλησε για στιγμές και συναισθήματα. Το αγάπησα.
Ταξίδεψα μετά στις παρατηρήσεις σου. Στον σεβασμό, στην ανθρωπιά, στην κατανόηση.
Θα τα χρειαστούμε μπροστά μας στη χρονιά που τρέχει και όχι μόνο. Να γίνουμε πιο αναλυτικοί, πιο κριτικοί, πιο άνθρωποι.
Για μια ακόμα φορά καλή μου κοπέλα, η γραφή σου συγκινεί. Και η ωριμότητα της σκέψης σου εντυπωσιάζει.
Την καλησπέρα μου.

Μαρία Κανελλάκη
Μαρία Κανελλάκη
08/01/2021 4:41 ΜΜ

Κι αν όλα τα νέα παιδιά έχουν τέτοιες αξίες, τότε έχουμε βάσιμες ελπίδες για μια “πανδημία ανθρωπιάς”.
Συγχαρητήρια για το ολιγόλεκτο, μα κυρίως για όλα αυτά που εκπέμπεις όμορφη Μαρίνα!

Τζοάννα
08/01/2021 10:17 ΜΜ

Μαρίνα, συγχαρητήρια για τη συμμετοχή σου
Νομίζω πως σου το έχω πει, ο τίτλος του φιλόξενου μπλογκοσπιτιού σου ήταν μια ‘αχά’ στιγμή για εμένα. Με έκανε να δω, να θυμηθώ, πως όπως ερωτευόμαστε τον σύντροφό μας στα εύκολα και στα δύσκολα, έτσι ερωτευόμαστε τη ζωή. Στις δύσκολες στιγμές δεν την εγκαταλείπουμε – και δεν εγκαταλείπουμε τον εαυτό μας. Αντλούμε δύναμη από τις όμορφες στιγμές και βαδίζουμε μπροστά, μέσα από τις δυσκολίες. Ισως το ότι η κοινωνια τα θεωρεί, όπως λες, όλα δικαίωμά της, να μπερδεύει τα πραγμάτα. Ισως το 2021, μετά από όλα όσα βιώσαμε πέρυσι, να..ξεμπερδευτούν.
Καλό Σ/Κ

Mia Petra
09/01/2021 5:11 ΜΜ

Είσαι το μικρό σοφό μου βαφτιστηρόνι, και συγχαίρω τους γονείς σου που σε έκαναν σοφό από τόσο μικρό! Μακάρι η ανθρωπιά και η αγάπη να ήταν ένα δέντρο με πολλά κλαδιά, ν’ απλώναμε τα χέρια να σωθούμε.. Μπορούμε όμως να παλεύουμε πάντα γι’ αυτό.. Φιλάκι!

ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΡΟΥΛΑ
10/01/2021 6:40 ΜΜ

Εντυπωσιάζομαι κάθε φορά με τις σκέψεις σου Μαρινάκι μου
και μακάρι να τις είχαν πολλά παιδιά στην ηλικία σου και όπως τους προβληματισμούς σου και το αίσθημα της ευθύνης.
Λες με καλοσύνη, με σεβασμό, με υπομονή ,αισιοδοξία , αγάπη και θα συμφωνήσω απόλυτα!!!
Και εγώ με την σειρά μου θα δώσω τα μπράβο μου στους γονείς σου γιατί είναι εκείνοι που σου έδωσαν την παιδεία αυτή, να μπορούν οι σκέψεις σου να κάνουν τόσο όμορφες διαδρομές …
Η έλλειψη ανθρωπιάς όντως σκοτώνει Μαρινάκι μου, να μην την χάσεις ποτέ σου!!
Να είσαι καλά, να κάνεις ότι αγαπάς, φιλιααα!!

Νικολέτα Κριαρά
10/01/2021 11:45 ΜΜ

Μαρίνα μου χαίρομαι που διαβάζω τις σκέψεις σου. Χαίρομαι γιατί για εμένα είναι εξαιρετικά σημαντικό να μοιράζεσαι και να βλέπεις τα πράγματα από απόσταση. Και διαβάζοντας σε, αυτό ένιωσα αυτή τη στιγμή.

Μακάρι τα πράγματα να ήταν πιο απλά, μακάρι εμείς να ήμασταν πιο απλοί. Να μπορούσαμε να κοιτάξουμε χωρίς θολούρα, ώστε ακόμα και όταν όλα πάνε στραβά να έχουμε το θάρρος να αναλάβουμε τη δική μας ευθύνη και όχι να σηκώσουμε το δάχτυλο.

Είναι σπουδαίο πράγμα η ανθρωπιά. Πιστεύω πρέπει να κοιτάξουμε βαθιά μες τον καθρέφτη να τη βρούμε.

Χαίρομαι που είμαι εδώ ξανά, σε φιλώ!

Αιρις
11/01/2021 9:05 ΠΜ

Υπέροχη ανάρτηση Μαρινάκι μου!
Thumbs up! Σε όλα όσα έγραψες! Τι να άλλο να προσθέσω εγώ;
Καλή εβδομάδα και πολλά φιλιά!

KIKH KONSTANTINOU
13/01/2021 3:17 ΜΜ

Καλησπερα Μαρινα μου
Καλη χρονια, με υγεια!
Συγχαρητηρια για την συμμετοχη σου
Συμφωνω με τα επανω!

φιλια πολλα

20
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Αρέσει σε %d bloggers: