Γάμο, στην εποχή του κοροναϊου, αξίζει;

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Τα μυστήρια του γάμου και της βάπτισης, είναι πολύ σημαντικά.

Γιατί, συμβολίζουν στάδια της ζωής. Ο γάμος τη στιγμή που συνδέεσαι με τον σύντροφο σου και στα μάτια του Θεού ή της πολιτείας, ανάλογα με το είδος του γάμου. Κι η βάπτιση, η στιγμή που γίνεσαι Χριστιανός κι αποκτάς το όνομα σου με την ευλογία του Θεού.

Κι όλα αυτά, εκτός από τις τελετές, συνοδεύονται κι από το γνωστό γλέντι. Ακόμα και τα ζευγάρια που δεν πιστεύουν στο Θεό και προτιμούν την ονοματοδοσία, πολλές φορές κάνουν πάρτι για να γιορτάσουν το όνομα του παιδιού.

Σημαντικές στιγμές λοιπόν για τη ζωή ενός ζευγαριού ή ενός μωρού. Κι ανεξαρτήτως θρησκευτικών πεποιθήσεων, κάθε άνθρωπος ονειρεύεται με ένα συγκεκριμένο τρόπο τις ιδιαίτερες αυτές στιγμές!

Ήρθε όμως ο κοροναϊός, να επέμβει και σε αυτό!

Με περιορισμούς που συνεχώς αλλάζουν. Είτε πρόκειται λοιπόν για βάπτιση, είτε για γάμο, το ζευγάρι θα πρέπει να λάβει υπόψιν τους περιορισμούς. Γενικά το 2020, προχωρά με αμφιβολία κι έτσι δε μπορεί να προβλέψεις εκ των προτέρων, πώς θα είναι η κατάσταση με την πανδημία. Ειδικά αν έχεις κλείσει το μυστήριο ή την τελετή, κάποιους μήνες πριν!

Τι γίνεται λοιπόν όταν το όνειρο σου, έρχεται σε κόντρα με τους περιορισμούς;

Γιατί ενδεχομένως, να ονειρευόσουν ένα μεγάλο πάρτι με πολλά άτομα. Ίσως να έχεις ήδη κλείσει μπομπονιέρες και προσκλητήρια.

Καταλαβαίνω λοιπόν, πως αυτή η αμφίβολη κατάσταση, ούτε ευχάριστη είναι, ούτε οικονομικά συμφέρουσα! Γιατί, ενδεχομένως να έχει οικονομικές επιπτώσεις για εκείνους, γιατί ενδεχομένως κάποια χρήματα να μην επιστρέφονται σε περίπτωση ακύρωσης.

Πολλοί λοιπόν αναλογίζονται: Αξίζει να κάνω γάμο ή βάπτιση εν καιρώ κοροναϊού;

Δεν το ξέρω. Δεν νομίζω πως υπάρχει σωστό ή λάθος. Σημασία έχει τι θέλει το ζευγάρι. Τι “εκπτώσεις” είναι διατεθειμένο να κάνει. Και φυσικά παίζουν ρόλο και πολλοί άλλοι παράγοντες. Όπως το αν είχαν ημερομηνία μέσα στο lockdown κι ήδη έχουν χάσει χρήματα (γιατί πχ. τα προσκλητήρια πήγαν στράφι).

Θα ήθελα όμως, να δούμε και μια άλλη οπτική. Μπορεί να μην είναι σύμφωνη με τις δικές σου απόψεις, αλλά καμιά φορά και μόνο που ακούμε μια άλλη οπτική, βοηθά τις δικές μας αποφάσεις.

Είχα διαβάσει κάποτε για μια κοπέλα, που:

  • παράγγειλε νυφικό από ένα φθηνό site
  • έκανε μόνη της μαλλιά και μακιγιάζ
  • ζήτησαν από τους καλεσμένους να τραβήξουν φωτογραφίες και βίντεο
  • και ουσιαστικά τα μόνα χρήματα που χάλασαν ήταν για το τραπέζι

Και μου έκανε εντύπωση, γιατί όσο ανορθόδοξο κι αν ήταν, σε σχέση με τις τρελές προετοιμασίες που έχουμε συνηθίσει, δεν έχω δει πιο ευτυχισμένη νύφη. Κατάλαβα λοιπόν, πως αν θες να κάνεις κάτι, θα βρεις τρόπο και να το κάνεις και να το απολαύσεις!

Κι αναρωτήθηκα τότε: τι έχει σημασία τελικά, να χαρείς τον έρωτα σου/τη στιγμή σου ή να κάνεις κάτι ανάλογο με τα εντυπωσιακά βίντεο γάμου που βλέπεις;

γάμος
Image by Jill Wellington from Pixabay

Για εμένα ο γάμος, είναι μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση.

Γιατί, για να μπεις στη διαδικασία να τον κάνεις, πρέπει να βρεις έναν άνθρωπο που θα μπορείς να έχεις στο πλευρό σου για μια ζωή. Αλλά επειδή τίποτα δεν είναι σταθερό στη ζωή, θα πρέπει να σου “βγάζει” αυτός ο άνθρωπος παράλληλα και μια άλλη σιγουριά. Την “σιγουριά” ότι αν χωρίσετε, θα μπορείτε να συνεργαστείτε για το καλό των παιδιών σας.

Θεωρώ λοιπόν, ότι ο άνθρωπος μπαίνει στην διαδικασία του γάμου (οποιασδήποτε μορφής) με την προϋπόθεση ότι έχει βρει τον “άνθρωπο” του.

Άρα, έχει μεγαλύτερη σημασία το πώς θα διοργανωθεί τελικά όλο αυτό ή να γίνει; Και ξαναλέω, καταλαβαίνω πως ο καθένας έχει τα όνειρα του. Μοιράζομαι απλά, μια άλλη οπτική.

Και να σου πω και κάτι άλλο;

Ναι, είναι μεγάλο ζόρι οι περιορισμοί. Αλλά…

Σκέψου τώρα, σε έναν γάμο 500 ατόμων, είναι όλοι εκεί μέσα άνθρωποι που σε αγαπούν; Άνθρωποι που είναι εκεί, για να χαρούν με τη χαρά σου; Ή  πάρα πολλοί θα έρθουν, απλά λόγω κοινωνικής υποχρέωσης;

Ή στην περίπτωση της βάπτισης, να γίνει το παιδάκι Χριστιανός δεν είναι το θέμα;

Κατανοώ, πως στην Ελλάδα ειδικά, παίζουν ρόλο κι οι οικογενειακές απόψεις. Τι θα πει η μαμά, η πεθερά. Και πρέπει να τις ακούμε με κάθε σεβασμό. Πρέπει όμως, και να τους υπενθυμίζουμε πως εκείνοι είχαν την στιγμή τους, τώρα είναι η δική μας στιγμή!

Τι θα έκανα εγώ λοιπόν;

Για εμένα δεν έχουν σημασία τα δώρα ή οι καλεσμένοι ή οτιδήποτε άλλο. Προσωπικά, αν ήμουν έτοιμη για το γάμο μου, θα τον έκανα λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα προστασίας! Κι αν ήταν να βαπτίσω το παιδί μου και πάλι θα το έκανα! Θα καλούσα τους πολύ πολύ αγαπημένους μας ανθρώπους, θα έβρισκα όλα όσα ονειρεύομαι και θα χαιρόμουν τη στιγμή.

Γιατί, αν ήταν αύριο ο κόσμος να τελειώσει, θα ήθελα να έχω ζήσει τη στιγμή μου. Κι ύστερα ξέρεις τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον; Μπορεί τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα!

Μεταξύ μας, πιο πολύ θα με επηρέαζε στην απόφαση μου το αν θα ήμασταν ασφαλείς, παρά το να σκεφτώ αν θα καλέσω λιγότερα άτομα. Ή οτιδήποτε τέτοιο.

Λίγες τελευταίες σκέψεις

Εννοείται, δεν προσπαθώ να πείσω κανέναν, να ακολουθήσει το δικό μου σκεπτικό. Όλα αυτά είναι προσωπικές απόψεις και δεν έχει κανείς δικαίωμα να τις επηρεάσει. Άλλωστε, δε μπορώ να ξέρω τις συνθήκες κάθε περίπτωσης. Απλά, αναφέρω το δικό μου τρόπο σκέψης, πάνω στο θέμα!

Γιατί όπως είπαμε, δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε τέτοια ζητήματα. Είναι θέμα άποψης και κοινής απόφασης του ζευγαριού!

Όπως και να ‘χει, αν έχετε οργανώσει γάμο ή βάπτιση, εύχομαι παρά τους περιορισμούς, να γίνουν όλα όπως τα ονειρεύεστε!

Κι αν ακυρώσατε κάποια τέτοια εκδήλωση, εύχομαι όταν τα οργανώσετε ξανά, να γίνουν όλα καλύτερα κι από ότι είχατε ονειρευτεί!

Και πάνω απ’ όλα, με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων, να είστε όλοι ασφαλείς!

Χαρές να έχουμε όλοι, στη ζωή μας, στους κύκλους μας, στον κόσμο!

Α κι αν οργανώνετε βάπτιση, έχω εδώ, οδηγό επιβίωσης για τη νονά!

Εσείς θα κάνατε γάμο ή βάπτιση εν καιρώ κοροναϊού;

Until Next Time…

Μαρίνα


Αν θέλετε να γίνετε κομμάτι της παρέας μας και να μην χάσετε όλα τα ωραία που θα έρθουν, γραφτείτε στο newsletter μας!

Επίσης, αν σας άρεσε η ανάρτηση μου, κάντε την καλή σας πράξη για σήμερα και μοιραστείτε την μέσα από τα κουμπιά κοινοποίησης (κάτω από το άρθρο) στα social media, στα οποία παρεμπιπτόντως μπορείτε να με βρείτε εδώ: facebook, instagram, twitter.

Marina Tsardakli

Είμαι η Μαρίνα,
Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας και serial Blogger, με μια αδυναμία στο αισιόδοξο, το διαφορετικό, το πρωτότυπο!
Αυτό το blog, με το χιούμορ και την αισιοδοξία του, είναι η επανάσταση μου, σε έναν κόσμο μίζερο και ολίγον φλατ!

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

12 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Κατερίνα Β
05/08/2020 12:38 ΜΜ

Μέσα από τις δυσκολίες πρέπει να βρίσκουμε ευκαιρίες για να δούμε τα πράγματα διαφορετικά.. Και γιατί όχι; Να επιστρέψουμε στην απλότητα και στην ουσία.

Ο δικός μας γάμος είχε λίγα φρου φρου και αληθινά χαμόγελα, αγκαλιές, μοίρασμα αγάπης κι όλοι μας έλεγαν μήνες μετά ότι ήταν ο καλύτερος γάμος που έχουν πάει ποτέ. Κι αν είχαμε αναποδιές.. κι αν πηγαίνανε όλα στραβά! Μόνο ότι ξύπνησα το πρωί με φαρυγγίτιδα τα λέει όλα! Παρ’όλα αυτά περάσαμε σούπερ γιατί άλα πράγματα έχουν σημασία. Και στην τελική είναι μία μέρα, γιατί να επενδύουμε τόσα συναισθηματικά και οικονομικά; Η υπόλοιπη ζωή μας είναι…

Καλημέρα κορίτσι μου!!

ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)

“… πως αν θες να κάνεις κάτι, θα βρεις τρόπο και να το κάνεις και να το απολαύσεις!” νομίζω αυτό τα λέει όλα.
Με όλα αυτά που βιώνουμε θα πρέπει να μας ενδιαφέρει ότι ας κάνουμε τον γάμο μας να ενωθούμε κλπ και τα υπολοιπα μικρής σημασίας για εμένα. Και μια μικρή γιορτουλα με λιγους καλους και αληθινούς είναι υπέροχο. Οταν θα ξανά γινουν (;) τα πράγματα πιο νορμαλ κάνουμε 100 πάρτι όπως τα θέλουμε.
Ευκαιρία για να δούμε τι αξίζει πραγματικά στη ζωή μας.
Καλο υπολοιπο καλοκαιριού Μαρίνα μου!

ainafets
05/08/2020 1:34 ΜΜ

Αλίμονο αν μια πανδημία-κοινωνκή καταπίεση-οικονομική κρίση-αστυνόμευση… και όλα τα σχετικά, εμπόδιζαν τον καθένα να ακολουθήσει αυτό που ορίζει η καρδιά του! 😛
Το θέμα για μένα είναι, κατά πόσο πιστεύουμε σε γάμους, βαφτίσια που έχουν σχέση με την θρησκεία ή την κοινωνική κατοχύρωση (τι θα πει ο κόσμος!) και όχι με τα βαθύτερα πιστεύω μας!!! 😉
ΑΦιλάκια με αγάπη και εμπιστοσύνη στον εαυτό μας! 🙂

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

Δεν γίνεται να μην συμφωνήσω μαζί σου. Ο λόγος είναι ότι οι σκέψεις σου είναι σαφείς και ξεκάθαρες. Και διακρίνονται από ωριμότητα.
Σκέφτομαι πολύ όλους εκείνους που δουλεύουν στο λεγόμενο project ενός γάμου ή μιας βάφτισης. Γιατί, δυστυχώς-και το λέω με δύναμη αυτό-τα δύο αυτά γεγονότα έχουν γίνει κοσμικά projects. Σίγουρα χιλιάδες άνθρωποι και επιχειρήσεις έχουν μπει στον κλάδο αυτό και τώρα πλήττονται άσχημα. Ναι είναι ένα αρνητικό γεγονός δυστυχώς.
Από την άλλη, η πανδημία δεν σηκώνει και πολλά. Το βλέπουμε.
Αλληλοσυγκρουόμενες λοιπόν καταστάσεις. Τι να πρωτοσκεφτείς.
Σίγουρα η ουσία είναι να επαναφέρουμε στις τελετές αυτές μια πραγματική διάσταση ουσίας και όχι μια κοσμική εκδήλωση.
Ας δούμε τι θα μπορέσουμε να κάνουμε.
Καλησπέρα φίλη μου.

Αρτίστα του βωβού
10/08/2020 10:34 ΠΜ

Αν ήθελα και γάμο θα έκανα και βάφτιση και μια χαρά θα ήταν όλα!
Θα το διασκέδαζα και πιο πολύ, καθώς θα είχα λίγους και εκλεκτούς καλεσμένους. Αυτούς που θα ήθελα πραγματικά κι όχι αυτούς που θα τους καλούσα από υποχρέωση.
Καλέ τέλεια θα περνάγαμε!
Καλημέρα Μαρίνα και καλή εβδομάδα!

Little Hope Flags
18/08/2020 8:33 ΜΜ

Έχω γνωστή που έκανε κανονικά το γάμο της, αλλά δεν τηρήθηκε σχεδόν κανένα μέτρο ασφάλειας (οπότε πήρε ένα ρίσκο, κάτι που προσωπικά δε θα το έκανα), έχω και φίλη που τον ανέβαλε για την επόμενη χρονιά. Μιας που εγώ παντρεύτηκα πέρσι δεν ξέρω πώς θα το χειριζόμουν. Μάλλον σε ένα εκκλησάκι με τους 50 πιο κοντινούς, που ίσως να ήταν και το καλύτερο τελικά… Κανείς όμως δεν έχει την απάντηση σε αυτό!

ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΡΟΥΛΑ
21/08/2020 2:11 ΜΜ

Μαρινάκι μου με πολύυυυυυ καθυστέρηση λόγο πολλών υποχρεώσεων και υγείας μου τώρα όλα καλά περνώ να δω της αναρτήσεις σου διαβάζοντας αυτή τα περί γάμου και καραντίνας.. θα σου πω ότι και έμενα ο εγγονός μου έκανε τον αρραβώνα του με λίγα άτομα γύρω στα 18 είμαστε όλοι κι όλοι …και μην σου πω ήταν πολύ όμορφα και απλά .. ευτυχώς τα παιδιά αποφάσισαν μόνα τους πως θέλουν να είναι αυτές οι στιγμές τους…εμείς απλά ακολουθήσαμε τις επιθυμίες τους… !!!!
Σου εύχομαι και στα δικά σου κορίτσι μου ..να περνάς όμορφα ότι και να κάνεις ..την αγάπη μου … ❤

12
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker
Αρέσει σε %d bloggers: