Είναι οι σχέσεις δύσκολες;

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

 

σχέσεις δύσκολες

Το Σαββατοκύριακο, βρέθηκα με μια παρέα. Η συζήτηση, δεν θυμάμαι καν πως, βρέθηκε να αφορά τις σχέσεις. Εν τω μεταξύ εγώ, ήθελα να μιλήσω για τις σχέσεις, από μια ανάρτηση του Διονύση από το blog: Ο Κύριος Λι συναντάει τους φίλους του! Ε και τώρα βρήκα την ευκαιρία!

Η γενική παραδοχή, ήταν πως οι σχέσεις είναι δύσκολες. Εγώ όμως, διατηρώ τις επιφυλάξεις μου, με αυτή την κατάφαση και τις εξέφρασα κιόλας.

σχέσεις-δυσκολία-ζευγάρι

Οι σχέσεις είναι δύσκολες;

Για εμένα οι σχέσεις, είναι τόσο δύσκολες όσο θέλουμε να είναι. Για αρχή, θα πρέπει να ξέρουμε τι ζητάμε από μια σχέση. Φαινομενικά, όλοι ζητάμε την ευτυχία. Πρακτικά, αυτό είναι λάθος. Καμιά σχέση δεν φέρνει την ευτυχία. Την ευτυχία, την δημιουργούμε, εμείς για εμάς. Σκέψου, πως αν η ευτυχία, εξαρτώντας από μια σχέση, με τόσα ζευγάρια τριγύρω θα έπρεπε να υπάρχει ευτυχία ολούθε.

Ο καθένας σε μια σχέση ψάχνει να βρει κάτι διαφορετικό:

  • Άλλος ψάχνει την αποδοχή, κάπου να ανήκει.
  • Κάποιος άλλος ψάχνει έναν αντιπερισπασμό στα προβλήματα της ζωής του
  • Κι άλλος μπορεί να ψάχνει έναν άνθρωπο να μοιραστεί τις στιγμές του.

Βλέπεις; Ο κάθε άνθρωπος σε μια σχέση μπορεί να αναζητά και κάτι άλλο. Η ευτυχία είναι κάτι πολύ γενικό κι αόριστο. Όλοι ψάχνουν όμως, κάτι συγκεκριμένο. Το ότι δεν μπορούν να εντοπίσουν τι είναι αυτό, είναι ένας από τους λόγους που οι σχέσεις φαντάζουν δύσκολες!

Κι είναι λογικό:

Αν θες να πας κάπου κι ακολουθείς λάθος δρόμο, θα χαθείς.

σχέσεις-δυσκολία-σχοινί

 

Άρα είναι θέμα επικοινωνίας;

Είναι σίγουρα κι αυτός ένας παράγοντας που συμβάλει. Σκέψου το παράδειγμα που έδωσα. Ήθελες να πας κάπου, αλλά πήρες λάθος δρόμο, οπότε χάθηκες. Γιατί, δεν σταμάτησες να ρωτήσεις όταν ένιωσες την αμφιβολία; Ήταν εγωισμός; Ήταν μια ψεύτικη αίσθηση πως ξέρεις τον δρόμο; Το αποτέλεσμα παραμένει ίδιο, χάθηκες. Κι αν είχες ρωτήσει, ίσως να μην χανόσουν. Κι αν χανόσουν, θα ήξερες ότι προσπάθησες!

Επομένως, που καταλήγουμε; Η επικοινωνία, είναι ένας σημαντικός παράγοντας, ώστε οι σχέσεις να μην είναι δύσκολες. Ας μην ξεχνάμε πως οι σχέσεις, αφορούν πάντα δυο ανθρώπους. Δυο ανθρώπους που στα πλαίσια μιας σχέσης, προσπαθούν να γνωριστούν. Αν δεν μιλάνε, ειλικρινά, χωρίς τον φόβο της απόρριψης, πώς θα γνωριστούν;

Άρα, θα υπάρχουν κενά! Και στα κενά, μπορούν να χωρέσουν πολλά πράγματα: κακές σκέψεις, υπόνοιες, αμφιβολίες και πόσα ακόμα. Εδώ υπεισέρχεται λοιπόν κι ο παράγοντας της εμπιστοσύνης. Που όμως, συνδέεται στενά -πολύ στενά- με την επικοινωνία. Την ειλικρινή, ουσιαστική επικοινωνία!

σχέσεις-αρμονία-επικοινωνία

Συνεπώς αν υπάρχει επικοινωνία, οι σχέσεις είναι εύκολες;

Μπορώ να σου απαντήσω με βεβαιότητα, πως όχι! Η επικοινωνία δεν αρκεί, όσο ουσιαστική κι αν είναι. Και θα σου εξηγήσω γιατί! Τι είναι η σχέση; Είναι ένας αόρατος δεσμός, ανάμεσα σε δυο άγνωστους ανθρώπους. Ανθρώπους, που όσο γνωρίζονται δοκιμάζονται. Δοκιμάζουν όρια, συναισθήματα, ιδέες, καταστάσεις, χαρακτήρες. Γιατί, ο καθένας θέλει να προστατεύσει τον εαυτό του. Κι ίσως εδώ προσπαθήσεις να με αντικρούσεις, λέγοντας μου πως άρα, οι σχέσεις είναι δύσκολες για λίγο. Πως μόλις γνωριστούν δυο άνθρωποι καλά, οι σχέσεις διευκολύνονται.

Και θα γελάσω λίγο, γιατί ο ισχυρισμός αυτός είναι αφελής. Μπορεί να εμφανιστεί κάποιος και να μου πει πως γνωρίζει καλά τον εαυτό του; Κάθε μέρα, γνωρίζουμε και κάτι καινούριο γι’ αυτόν. Άρα, πως μπορούμε να ισχυριστούμε ότι γνωρίζουμε έναν άλλον άνθρωπο; Κάθε μέρα μαζί του, είναι μια νέα εμπειρία. Μια ευκαιρία, να μάθουμε κάτι καινούριο. Αυτή είναι η μαγεία των σχέσεων κι εκεί έγκειται κι η δυσκολία τους.

Γιατί δεν είναι όλες οι μέρες ίδιες. Δεν έχουμε κάθε μέρα την ίδια διάθεση, ανοχή, προθυμία!

ζευγάρι-σχέσεις

Οπότε τι κάνουμε;

Είμαστε ειλικρινείς! Με τα θέλω, τις επιθυμίες μας, το πως μας κάνουν οι άλλοι να νιώθουμε. Μόνο έτσι μπορεί να πάει μια σχέση μπροστά. Η σχέση με τον σύντροφο μας, την οικογένεια, τους φίλους, τον εαυτό μας.

Από εκεί άλλωστε ξεκινούν όλα, από εμάς.

Για εμένα, δεν έχει σημασία αν μια σχέση είναι εύκολη ή δύσκολη. Δεν την κρίνεις από αυτό. Εγώ μια σχέση, οποιουδήποτε επιπέδου, την κρίνω στο τέλος της ημέρας. Πως νιώθω; Αν νιώθω καλά -ας είναι όλα δύσκολα- αυτό μετράει.

Αν δεν νιώθω καλά, κρατώ κι αυτή την εμπειρία και συνεχίζω. Οι άνθρωποι, δεν είναι η ζωή μας. Οι άνθρωποι είναι απλά σταθμοί. Σε κάποιους σταματάς να ξαποστάσεις, σε κάποιους βρίσκεις κάτι πανέμορφο και μένεις για το υπόλοιπο της ζωής σου. Μα δεν είναι η ζωή σου. Η ζωή σου, είσαι εσύ, οι εμπειρίες, τα συναισθήματα, οι σκέψεις σου, όλα όσα αγαπάς.

Κι αν βρεις κάποιον να μοιραστεί τη ζωή σου, αυτό είναι ευτυχία.

Δεν ξέρω αν όλα καταλήγουν εκεί ή ξεκινούν από εκεί, ξέρω πως η ευτυχία είναι ένας πανέμορφος προορισμός, αλλά πρέπει να απολαμβάνεις και το ταξίδι. Αν κλείσεις τα μάτια μέχρι να φτάσεις, πώς θα ξέρεις που έφτασες;

ζευγάρι-χαρά

Κλείνοντας…

Δεν έχω ιδέα αν οι σκέψεις μου, έβγαλαν κάποιο νόημα. Και ξέρω πως άνοιξα μια τεράστια κουβέντα. Το κάνω αυτό τελευταία! Μα είναι ορισμένες συζητήσεις, που σε προβληματίζουν! Τις σκέφτεσαι, τις επεξεργάζεσαι και θες να μοιραστείς τα συμπεράσματα σου, να τα συζητήσεις. Αν όχι, για κανέναν άλλο λόγο, για να αδειάσει λίγο το μυαλό!

 

Until Next Time…

Μαρίνα


Αν σας άρεσε η ανάρτηση μου, μπορείτε να τη μοιραστείτε μέσα από τα κουμπιά κοινοποίησης στα social media, στα οποία μπορείτε να με βρείτε εδώ: facebook, instagram, twitter.

Marina Tsardakli

Είμαι η Μαρίνα,
Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας και serial Blogger, με μια αδυναμία στο αισιόδοξο, το διαφορετικό, το πρωτότυπο!
Αυτό το blog, με το χιούμορ και την αισιοδοξία του, είναι η επανάσταση μου, σε έναν κόσμο μίζερο και ολίγον φλατ!

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

14 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Άιναφετς
22/05/2019 12:50 ΜΜ

Πολύ καλά κάνεις Μαρινάκι μου και “ανοίγεις” παρόμοιες συζητήσεις, γιατί ο καθένας μας, έχει ένα λιθαράκι να προσθέσει και μόνο έτσι μπορεί κανείς να βγάλει άκρη. Το μόνο σίγουρο είναι πως οι σχέσεις είναι το δυσκολότερο πράγμα στον κόσμο, είτε είναι με τον σύντροφο, φίλο/η, παιδιά, γονείς, γείτονες κλπ!
Το κλειδί για μένα βρίσκεται στο παρακάτω του Κρισναμούρτι:
“Χρειάζεται μεγάλη νοημοσύνη σ’ έναν άντρα και μια γυναίκα για να ξεχάσουν τους εαυτούς τους και να ζήσουν μαζί, χωρίς να παραδοθεί ο ένας στον άλλον, χωρίς να κυριαρχηθεί ο ένας από τον άλλον”… και όταν λέμε, να ξεχάσουμε τους εαυτούς μας, εννοούμε τον εαυτούλη μας, με τις απαιτήσεις του και αυτό σε όλες μας τις σχέσεις! 😉

ΑΦιλάκια πολλά και χαμογελαστά γιατί το χαμόγελο, είναι προϋπόθεση για μια σωστή σχέση! 🙂

Γεωργία Μανασή
22/05/2019 2:00 ΜΜ

Φίλη μου μικρή τι όμορφα τα λες, θα μιλήσω με το δικαίωμα των 45 χρόνων γάμου, ευτυχισμένου πέρα για πέρα. Δύσκολες οι σχέσεις αν δεν τις βάλεις βάσεις από την αρχή θα έλεγα, να βασίζονται σε αγάπη, κατανόηση,ελευθερία αλήθεια και συζήτηση που το θεωρώ βασικό. Βέβαια αν η σχέση είναι αμοιβαία θα φανεί πιστεύω σε ένα νοήμον άτομο από την αρχή.Βήματα και από τους δύο, προσπάθεια να υπάρχει ελευθερία στις ζωές και τα θέλω του συντρόφου. Θα ήμουν δυστυχισμένη αν δεν μπορούσα να κάνω ότι με κάνει να νοιώθω χρήσιμη και θα ήταν δυστυχής το ίδιο αν του στερούσα αυτό που του δίνει την εκτίμηση στον εαυτό του.Φίλη μου είναι ευτυχία όταν βλέπεις πως σε προλαβαίνει πριν πεις αυτό που θέλεις και όταν εσύ η ίδια κάνεις αυτό που έχει ανάγκη πριν σου το πει, μόνο με τα μάτια και το δεσμό που θα σας δένει.

Ρένα Χριστοδούλου
22/05/2019 2:22 ΜΜ

Θέλει πολύ συζήτηση το θέμα που έβαλες Μαρίνα μου κσι πάλι άκρη δεν θα βρούμε.
Καλή θέληση κι από τα δύο μέρη κι όχι εγωισμός.
Γίνεται;
Αν ναι προχωράμε, αν όχι αλλάζουμε Ρότα.
Να είσαι καλά και φιλάκια πολλά

Giannis Pit
Giannis Pit
22/05/2019 6:18 ΜΜ

Οι σχέσεις των ανθρώπων απαιτούν αμοιβαίο σεβασμό. Απαιτούν υπερβάσεις στον κόσμο του “εγώ” και της αντίληψης της κτητικότητας. Αν αυτές γίνουν, τότε οι δυσκολίες πέφτουν σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Και τότε ένας όμορφος κόσμος ανοίγεται ανάμεσα στους ανθρώπους που το ζουν και το βιώνουν.
Χαίρομαι να ανεβάζεις τέτοια θέματα γεμάτα ωριμότητα, απαιτήσεις και ευθύνη Μαρίνα μου.
Να είσαι καλά, να χαμογελάς να σε καμαρώνουμε πάντα.
Τα φιλιά μου.

Αρτίστα του βωβού
23/05/2019 1:53 ΜΜ

Δεν έχω άποψη για τις σχέσεις γενικώς.
Μόνο για τη δική μου με τον Ήρωα μπορώ να μιλήσω.
Είμαστε μαζί απο το 1981.
Υποθέτω ότι σε αυτή τη μακροχρόνια σχέση έπαιξε σημαντικό ρόλο το ότι θέλαμε τα ίδια πράγματα, το ότι δεν πήγαμε για ύπνο ποτέ τσακωμένοι και το ότι συζητάμε τα πάντα!
Παίζει ρόλο βέβαια και το ότι ο Ήρωας είναι εξαιρετικά υπομονετικός άνθρωπος, γιατί μη νομίζεις, δεν είμαι και ο πιο εύκολος χαρακτήρας!
Πάντως θεωρώ πως εσύ θα κάνεις μια πολύ υγιή σχέση, διότι είσαι πολύ ώριμο και ισορροπημένο άτομο!
Κίσιζ Μαρίνα!

Μαρία Κανελλάκη
25/05/2019 6:28 ΜΜ

Θα συμφωνήσω απόλυτα με την Αρτίστα στην τελευταία της διαπίστωση για σένα.
Στην ηλικία σου, δεν ξέρω πολλά κορίτσια που ψάχνονται τόσο. Συνήθως, το ψάξιμο περιορίζεται στο χρώμα των νυχιών ή της ρίζας. Τις απαντήσεις τις έχεις δώσει ήδη και δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω μαζί σου Μαρίνα μου. Ας αποκαταστήσουμε πρώτα τη σχέση με τον εαυτό μας, ας συμφιλιωθούμε με τις αδυναμίες και τα λάθη μας, ας παραμερίσουμε το ΕΓΩ μας κι όλα τ’ άλλα θα έρθουν από μόνα τους.
Φιλί γλυκό Μαρινάκι μου όμορφο!

roula1smaragdenia
roula1smaragdenia
25/05/2019 9:52 ΜΜ

Συνυπογράφω με όλους τους γραφοντες πιο πανω Μαρινακι μου και και με τις δικες σου σκεψεις.. ειναι ελπίδοφορο πως ενα παιδι στην ηλικία σου σκεφτεται ουσιαστικα.. και αυτο ειναι κερδος δικο σου..μπραβο μικρη μου..την αγαπη μου φιλακιααα…

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker
Decoration sticker
Αρέσει σε %d bloggers: