Λογοκλοπή: Ανάλυση και αντιμετώπιση

Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά
λογοκλοπή, blogger
Photo by My Life Through A Len on Unsplash

Ή λογοκλοπή είναι ένα ακόμα φαινόμενο που πάντα υπήρχε. Το ίδιο βέβαια, συμβαίνει και με πολλά άλλα φαινόμενα. Αυτό δε σημαίνει πως δεν πρέπει να την αντιμετωπίσουμε. Η λύση (και εκφράζω την καθαρά προσωπική μου άποψη) δεν είναι να την αποδεχτούμε και να μάθουμε να ζούμε με αυτή και ο λόγος είναι ξεκάθαρος.

Για εμένα η λογοκλοπή είναι ξεκάθαρη έκφραση έλλειψης σεβασμού, τόσο στον συνάνθρωπο σου, όσο και στο κόπο του.

Όμως και για κάποιον που τον ενδιαφέρει η θέση του blog του στις μηχανές αναζήτησης (όπως πχ. η google), πρέπει να τον ενδιαφέρει και η λογοκλοπή, γιατί σαφώς την επηρεάζει.

Σε έναν κόσμο που φανερά παλεύει να εξελιχθεί, η λογοκλοπή δεν έχει θέση!

Αναφορικά, να πω εν συντομία, πώς η ιστορία μου με τη λογοκλοπή, είναι παλιά και πικρή. Κάτι που όσοι με ξέρουν από παλιά, το γνωρίζουν καλά. Με επηρέαζε τόσο πολύ, που έφτασα στο σημείο να αλλάξω πολλά blogs πριν καταλήξω σε αυτό εδώ.
Με τα χρόνια, έμαθα να διαχειρίζομαι, όχι την ύπαρξη της (γιατί το φτωχό μου μυαλό δεν την κατανοεί), αλλά τη συναισθηματική μου αντίδραση απέναντι της. Όπως λέει και ο Βούδας: “Μάθετε να ανταποκρίνεστε, όχι να αντιδράτε”.

Desclaimer: Όλα τα παρακάτω κατατίθενται εμπειρικά. Δεν έχω ειδική γνώση πάνω στο θέμα, ούτε είμαι νομικός.

Είμαι blogger, πώς εντοπίζω τη λογοκλοπή;

Υπάρχουν αρκετοί τρόποι, να ανακαλύψεις τη λογοκλοπή. Θα μοιραστώ όμως μαζί σου, τους πιο αποτελεσματικούς για εμένα.

 1. Η απλή αναζήτηση
  Για να διαπιστώσεις, αν έχεις πέσει θύμα λογοκλοπής, αρκεί να πάρεις μια φράση του κειμένου σου και να την κάνεις αναζήτηση στο google. Έτσι θα δεις, αν κάποια άλλη σελίδα έχει οικειοποιηθεί το περιεχόμενο σου!
  Δεν είναι απαραίτητο πως η λογοκλοπή θα είναι ολική. Ενδεχομένως, να είναι μερική. Να πάρει δηλαδή κάποιος ένα κομμάτι του κειμένου. Οπότε ενδεχομένως να πρέπει να δοκιμάσεις αρκετές φράσεις από την ανάρτηση σου, just in case!
  Προφανώς, δεν υπονοώ να καθίσετε όλη μέρα, να κάνε google αναζητήσεις. Απλά, αν έχετε υποψία (γιατί, π.χ είδατε ασυνήθιστα πολλά views σε μια ανάρτηση σας) μπορείτε να ξεκινήσετε από εκεί.
 2. Η αναζήτηση στο facebook

  Με την ίδια λογική, θα πάρεις μια φράση του κειμένου και θα την επικολλήσεις στο πλαίσιο αναζήτησης του facebook. Εκεί, που αναζητάς το όνομα κάποιου για να δεις αν έχει προφίλ στην πλατφόρμα. Αν κάποιο προφίλ ή σελίδα του facebook έχει κλέψει το κείμενο σου, θα το βρεις εκεί.
  Έτσι έχω βρει ποίημα μου (και κομμάτια άναρτήσεων μου), ως περιγραφή για τη φωτογραφία κάποιου.

λογοκλοπή
Photo by Content Pixie on Unsplash

Πώς μπορώ να προστατευτώ από τη λογοκλοπή

 • Ένα πρώτο βήμα είναι η απενεργοποίηση του copy paste.
  Σαφώς δυσκολεύει τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι 100% αποτελεσματικό. Διότι κάθονται και αντιγράφουν το κείμενο γράφοντας το.

Η καλύτερη προστασία από τη λογοκλοπή, είναι η πάταξη της.

 • Να φτιάξετε ένα banner ή να αναφέρετε σε εμφανές σημείο του blog, ότι δεν μπορεί κάποιος να αντιγράψει τα κείμενα σας χωρίς την έγκριση σας ή την αναγραφή της πηγής!
  Το πιο σωστό και δεν είναι ευρέως γνωστό, γιατί (και) στο internet δεν έχουμε παιδεία, είναι πριν αντιγράψουμε κάτι, να επικοινωνούμε με τον συντάκτη του κειμένου του και του ζητάμε την έγκριση του. Η ύπαρξη πηγής, τυπικά, δεν αρκεί.
  Αλλά φαντάζομαι, ότι αφού υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν, πως γράφουν οι δημιουργοί στα blogs τους, για να κάνουν εκείνοι φιγούρα, αυτό θα τους ένοιαζε;
  (Ναι το έχω λάβει αυτό σε ευρύτερα πλαίσια, ως απάντηση σε μήνυμα μου περί λογοκλοπής)

Και σαφώς, μη στεκόμαστε μόνο στο δικό μας κόπο. Λίγο πολύ οι bloggers αλληλοσχολιαζόμαστε. Όταν δούμε λοιπόν λογοκλοπή, ακόμα και σε άλλο blog, ας ενημερώνουμε.

λογοκλοπή
Image by annmariephotography from Pixabay

Τι μπορώ να κάνω αν διαπιστώσω πώς είμαι θύμα λογοκλοπής;

Δε θα σταθώ σε νομικές συμβουλές, γιατί δεν είμαι δικηγόρος.

Σε πρώτη φάση, αυτό που μπορείτε να κάνετε, είναι να στείλετε ένα μήνυμα στον λογοκλέφτη. Συνήθως εγώ στέλνω:

Καλησπέρα, είμαι η δημιουργός του blog “Εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή” και παρατήρησα πως έχετε πάρει το κείμενο μου (ή μέρος αυτού) όπως μπορείτε να δείτε εδώ (λινκ του κειμένου μου).
Θα σας παρακαλούσα, να τοποθετήσετε την πηγή ή να το διαγράψετε.
Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας (γιατί είμαι και ευγενική, πανάθεμα με!)

Γιατί πρέπει να καταπολεμηθεί η λογοκλοπή;

Κανένας δημιουργός δεν αφιερώνει τον χρόνο του, για να τον κλέψουν. Είναι τόσο απλό. Το να σε κλέβουν δεν είναι τιμή. Σίγουρα σημαίνει ότι δημιουργείς κάτι ωραίο, αλλά το νόημα είναι, πως το δημιουργείς στα πλαίσια της έκφρασης, όχι με σκοπό να σε κλέψει ο πάσα ένας.

Υπάρχει πρόθεση στη λογοκλοπή;

Μην ξαφνιαστείς αν λάβεις απάντηση σε μήνυμα που έστειλες για λογοκλοπή: “συγνώμη δεν ήταν κακή η πρόθεση μου, ούτε ήθελα να σας κλέψω”.

Για εμένα η λογοκλοπή, αποδεικνύει πολλά πράγματα.

Πόσο φτωχή πνευματικά είναι η κοινωνία μας, πόσο ετοιματζίδικη διάθεση έχει και πόσο καλά έμαθε να μη σκέφτεται (το τελευταίο είναι και το τρομακτικότερο!)

Και ναι για εμένα έχει πρόθεση. Ξέρεις εκείνη την ώρα, ότι οι σκέψεις δεν είναι δικές σου. Την ηθική όμως ξεπερνά η ανάγκη σου να πάρεις δέκα like και δέκα σχόλια. Στο τέλος της ημέρας όμως δε σου ανήκουν.

Ξέρεις τι γίνεται; Καταλαβαίνω πως ίσως σου φαίνεται σκληρή η λογική μου. Εγώ περνάω ώρα στο blog μου. Ασχολούμαι με την εμφάνιση του, ετοιμάζω τις αναρτήσεις μου με μεράκι. Αφιερώνω κάποιες ώρες που δε θα τις πάρω ποτέ πίσω.

Και δεν το κάνω για να μου κλέψει τις σκέψεις μου ο πάσα ένας.

Δεν έχω πολλά πράγματα σε αυτή τη ζωή, αν έχω όμως κάτι, είναι οι σκέψεις μου, ο θησαυρός του μυαλού μου.

Κάλλιστα κάποιος θα με ρωτήσει και γιατί γράφεις δημόσια, αφού σε ενοχλεί η λογοκλοπή;

Ε δε θα δεχτώ η κακοπροαίρετη στάση κάποιων και η έλλειψη σεβασμού τους να πνίξει την έκφραση. Σε μια εποχή που υπάρχει λογοκρισία από πλατφόρμες των social media, πρέπει να προστατεύσουμε όχι μόνο την ελευθερία, αλλά και τη χαρά της έκφρασης.

Εγώ είμαι σταθερά, υπέρ των DIY σκέψεων.

Τις θεωρώ ασυναγώνιστες. Όπου υπάρχει αυθεντικότητα, συναίσθημα, ειλικρίνεια, δεν μπορεί να μην υπάρχει ομορφιά. Είναι αδύνατον! Σεβαστείτε τις σκέψεις σας. Μην πάρετε κάποιου blogger. Η αλήθεια της ψυχής και του μυαλού σας είναι ασύγκριτη!

Λίγες τελευταίες σκέψεις

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Λογοκρισίας στο Διαδίκτυο. Μια ημέρα σημαντική, μια ημέρα αφύπνισης. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε το internet (μέσα από τις πλατφόρμες που φιλοξενεί) να κατευθύνει απόψεις ή καταστάσεις, μέσα από τον αποκλεισμό περιεχομένου χρηστών ή ενημέρωσης.

Σε έναν κόσμο λοιπόν που έχει αντιμετωπίσει πολλά, ας μην τον επιβαρύνουμε και εμείς, προωθώντας κακές νοοτροπίες, όπως αυτή της λογοκλοπής.

Οι πλατφόρμες άλλωστε, δεν προωθούν τη λογοκλοπή, αφού μέσα από τα ανάλογα κουμπιά, δίνουν τη δυνατότητα κοινοποίησης του περιεχομένου που σου αρέσει.

Αν έκρινα από τον αριθμό λογοκλοπών μου, λογικά είμαι πιο διάσημη από την Μέγκαν. Φέρτε μου την Όπρα, να μιλήσω για την λογοκλοπή!

Με λίγο χιούμορ λοιπόν κλείνω αυτή την ανάρτηση.

Να είστε καλά, ασφαλείς και μην ξεχνάτε να ερωτεύεστε τη ζωή!

Until Next Time…

Μαρίνα


Αν θες να λαμβάνεις όλα μου τα άρθρα, μην ξεχάσεις να εγγραφείς μέσω e-mail στο blog. (Όπως είσαι κοίτα όλο δεξιά “Πάρε μας και στο mail σου”)

Και για να μην χάσεις όλα τα ωραία που θα έρθουν, εδώ είναι το newsletter μας!

Επίσης, αν σου άρεσε η ανάρτηση μου, κάνε την καλή σου πράξη για σήμερα και μοιράσου την μέσα από τα κουμπιά κοινοποίησης (κάτω από το άρθρο) στα social media, στα οποία παρεμπιπτόντως μπορείς να με βρεις εδώ: facebook, instagram, twitter.

Marina Tsardakli

Είμαι η Μαρίνα,
Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας και serial Blogger, με μια αδυναμία στο αισιόδοξο, το διαφορετικό, το πρωτότυπο!
Αυτό το blog, με το χιούμορ και την αισιοδοξία του, είναι η επανάσταση μου, σε έναν κόσμο μίζερο και ολίγον φλατ!

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

21 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Anna
12/03/2021 10:08 ΠΜ

Καλημέρα σου
Ξέρω όλα αυτά τα χρόνια τον αγώνα σου εναντίον της λογοκλοπής που όντως είναι μάστιγα. Δεν γνώριζα αυτά τα βήματα που μπορείς να ανιχνεύσεις αν σου έχουν αντιγράψει κείμενο. Σ’ευχαριστούμε γι αυτήν την ανάρτηση Μαρίνα μου
Θα ευχηθώ να μειωθεί έστω, το φαινόμενο αν και δεν το βλέπω. Ήθος χρειάζεται, ήθος παντού.
Σε φιλώ

Mylittlestories
12/03/2021 12:01 ΜΜ

Μαρίνα επικοδομήτικο το κείμενό σου. Δυστηχώς στον κικέωνα τοα διαδυκτίου η λογοκλοπή είναι συνήθης φαινόμενο. Εδώ ολάκερα βιβλία ξεπατικώνουν, και σκέψου πως εκεί είσαι και καλυμμένος νομικά, ας πούμε.
Εγώ προσωπικά δεν έχω παρατηρήσει λογοκλοπή εις βάρος μου, ακόμα. Και γω με την σειρά μου έχω βάλει από καιρό το άντι copy paste.
Ελπίζω να υπάρχει ένας σεβασμός στον κόπο του άλλου, που δεν έχουμε και κάποιο οικονομικό όφελος από το μπλόγκιν, αν και δεν το βλέπω.
Καλή συνέχεια

Μαρία Κανελλάκη
12/03/2021 4:23 ΜΜ

Δεν το έχω ψάξει και δεν θέλω να μπω στη διαδικασία αυτή, γιατί απομακρύνομαι απ’ το στόχο μου. Σίγουρα απαιτεί χρόνο και διαρκή έρευνα και στο τέλος αμφιβάλλω αν βρεις το δίκιο σου. Καταλαβαίνω τις ανησυχίες σου, συμμερίζομαι απόλυτα αυτό που υπερασπίζεσαι, αλλά το διαδίκτυο είναι ένας ορθάνοιχτος χώρος για όλους και η αντιγραφή είναι πλέον θεσμός. Έχω ακούσει ανθρώπους που καρπώθηκαν την πνευματική εργασία άλλων, να απαντούν ευθαρσώς: “στην τέχνη δεν υπάρχει παρθενογένεση”…
Μαρινάκι μου πολλά φιλιά.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

Καλησπέρα Μαρίνα μου,
γνωρίζω, μαζί με όλους τους φίλους εδώ, τα …πάθη σου με την λογοκλοπή. Εξυπακούεται ότι συνυπογράφω κάθε λόγο και αναφορά σου γιατί την θεωρώ ενέργεια επιεικώς απαράδεκτη και τελικά ποινικά κολάσιμη. Αλλά το κυριότερο είναι η ανήθικη πλευρά της.
Χαίρομαι που μας δίνεις κάποιες πρακτικές συμβουλές στην αντιμετώπισή της και θα ήθελα να με βοηθήσεις στο πως απενεργοποιούμε το δεξί κλικ της αντιγραφής μπας και γλιτώσουμε πιθανές τέτοιες ενέργειες τουλάχιστον.
Προχωράμε καλή μου έχοντας τα μάτια δεκατέσσερα απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.
Την καλησπέρα μου και να είσαι καλά.

ainafets
12/03/2021 8:13 ΜΜ

Θυμάμαι παλαιότερες αναρτήσεις σου, Μαρινάκι μου και θυμάμαι πόσο σε είχαν στεναχωρήσει και θυμάμαι να σου έχω συστήσει να βρίσκεις τους κλέφτες γιατί είναι κλέφτες και να πηγαίνεις να τους ξεφωνίσεις και η ίδια μαζί σου! 😉
Δεν έχω fb κλπ και καθόλου δεν με απασχολεί αν κλέβουν τις αναρτήσεις μου γιατί έχω καταλήξει πως για να τις κλέβουν θα πει ότι κατανοούν τα ψυχολοφιλοσοφικά θέματα που αναρτώ, άρα καλό κάνουν σε όσους θα τα διαβάσουν και έτσι…
Οι περισσότερες μου αναρτήσεις γίνονται reblog και πάντα τους ευχαριστώ και έτσι θα έπρεπε να γίνεται!
ΑΦιλάκια πολλά και νομίζω πως στην εποχή μας, γίνονται πολλά εγκλήματα που χρίζουν περισσότερο της προσοχής και της ενέργειας μας!
ΥΓ: Όταν κανείς ανακατεύεται με τα πίτουρα λέει μια παροιμία, (για μένα fb κλπ) κινδυνεύει να τον φάνε οι κότες! 😉

Mia Petra
12/03/2021 9:19 ΜΜ

Δοκιμή, κι αν εμφανιστεί αυτό το σχόλιο, θα επανέλθω 😉

ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)

Μαρίνακι μου, ξέρω τι εχεις τραβήξει με τις λογοκλοπή. Και καλά κάνεις και δεν το δέχεσαι και το αναφέρεις. Βέβαια, τόση ευγένεια “Ευχαριστώ προκαταβολικά για το χρόνο σας” ε όχι. Μια χαρά βρήκε χρόνο και αντέγραψε ολόκληρο κείμενο. Μεταξύ σοβαρού κι αστείου στο λέω,καταλαβαίνεις.
Πάντως,κάθε φορά που διαβάζω για λογοκλοπή πάντοτε έρχεται στο μυαλό μου, όταν πήγαινα Νυχτερινό Γυμνάσιο το 2008-2010, στο μαθημα των project ειδικα δυο συμμαθήτριες μου καρπωθηκαν ως δικά τους δικά μου project, που στην ουσία τα δούλεψα μονη μου και τέλος πάντων, στην εκδήλωση ναι μεν άκουσαν τα συγχαρητήρια αλλά οι καθηγητές τους εβαλαν χαμηλή βαθμολογία. Εγώ καλώς ή μάλλον κακώς πολύ κακώς δεν ανέφερα ποτέ τίποτα αλλά βλέπεις αργά ή γρήγορα η αλήθεια και η απατεωνια (γιατί είναι και τέτοιο πράγμα) μαθεύτηκε.Μετα βέβαια τους χτύπησα για τα καλά.Κάποια στιγμη πρεπει να γράψω ανάρτηση για τέτοιες φάσεις που βιωσα. Οπότε καταλαβαίνεις πως αφού το κάνουν κάποιοι άνετα εκεί έξω, από το σχολείο μέχρι τη δουλειά,δεν θα υπάρχει και στο διαδίκτυο; Συμπέρασμα; με τον έναν ή τον άλλον τρόπο ο ‘κλέφτης’ λαμβάνει ενημέρωση και προειδοποίηση, όχι σιωπή.
Εσύ συνέχισε να κανεις αυτό που αγαπάς…
Τα φιλιά μου!

Αριστέα
13/03/2021 9:32 ΠΜ

Να πως πρώτα απ’ όλα ότι με καλύπτει απόλυτα το σχόλιο της Κανελλένιας μας!
Είναι σπατάλη χρόνου και καλής διάθεσης, αν το κάνεις συνέχεια και όχι απλά για να έχεις μια εικόνα, κάποια στιγμή. Το έζησα στις αρχές του μπλόκινγκ και μιλάω εκ πείρας. Τότε που όλα για μένα ήταν στα σπάργανα και εγώ πολύ ανώριμη στο πώς θέλω να αντιδρώ στα γεγονότα.
Είχα πέσει θύμα λογοκλοπής και εγώ και είχα αντιδράσει κάπως έντονα και ….θεατρικά θα έλεγα.! ☺ Στο αμέσως επόμενο διάστημα γκουγκλάριζα μανιωδώς (όπως πρότεινες και εσύ στην ανάρτησή σου) εντόπιζα τους αντιγραφείς και τους έστελνα, όχι πάντα ευγενικά , μηνύματα και σχόλια. Δεν μετανιώνω για το πώς έπραξα τότε, γιατί και εγώ η ίδια ανακάλυψα στην πορεία εμένα, το πώς νιώθω απέναντι στο γεγονός αυτό και πώς θέλω να στέκομαι. Το έχουμε κουβεντιάσει εξάλλου και γνωρίζεις πώς σκέφτομαι.

Η αλλαγή βέβαια δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη, αλλά χαίρομαι που έγινε και πλέον νιώθω ελεύθερη και χαρούμενη.
Συμμερίζομαι τα δικά σου συναισθήματα, όπως και το γεγονός ότι βρίσκεσαι διαμετρικά αντίθετα από τη δική μου σκέψη. Μοιράζομαι μόνο το πόσο ανακουφισμένη και ελεύθερη αισθάνομαι από τότε που έπαψε να με απασχολεί τι γίνεται με όσα εγώ έχω διαθέσει ελεύθερα στο διαδίκτυο. Για αυτό εξάλλου δεν έχω κλειδώσει τίποτα και παρ’ όλο που έχω εγκαταλείψει ουσιαστικά το μπλόκιγνκ και το μπλογκ μου, δεν το έκλεισα. Δεν το έκανα ιδιωτικό. Υπάρχει εκεί και δεν με ανησυχεί τίποτα.
Φιλάκια πολλά Μαρινάκι μου!
Καλό τριήμερο!

ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ
14/03/2021 2:55 ΠΜ
Reply to  Αριστέα

Ευχαριστώ, Μαρίνα, για το πολύ κατατοπιστικό σου άρθρο. Χρήσιμες κ οι συμβουλές σου, προς τους λογοκλοπής.

mia petra
13/03/2021 12:07 ΜΜ

Λοιπόν ξαναγράφω το σχόλιο, γιατί το προηγούμενο πήγε στο υπερπέραν.. Σε ευχαριστούμε για αυτή την ενημερωτική ανάρτηση κουκλοβαφτιστηρόνιμου, βρήκα πολλά που μπορώ να κάνω. Στην αντίληψή μου έχει πέσει μόνο μια καραμπινάτη περίπτωση αντιγραφής, όταν είχαν κλέψει και τις τρεις (!) αναρτήσεις που είχα κάνει στο μπλογκ μου με το ταξίδι μου στην Ταϊλάνδη. Τις βρήκα και τις τρεις σε ένα φόρουμ ενός Κώστα, ο οποίος είχε κιόλας την αφέλεια να κάνει αντιγραφή χωρίς να διαβάσει καν το κείμενο προσεκτικά. Όπου μέσα από αυτό, ήταν ολοφάνερο ότι το έγραφε γυναίκα 🙂 Μάλιστα, και οι αναγνώστες του, καλά κωθώνια κι αυτοί, τού έγραφαν από κάτω πόσο ωραία μάς τα είπες Κώστα, και τί συναρπαστικό αυτό το ταξίδι σου! 🙂 🙂 

Άλλη μια φορά που έχω πέσει θύμα “αντιγραφής” διαρκείας όμως, ήταν ως παιδί (μέχρι και την ηλικία τών 20 περίπου ετών) όπου είχα ένα φίλο (να σου πετύχει) που μόλις έλεγα μια φράση, τού άρεσε τόσο πολύ, που την έλεγε αμέσως στην υπόλοιπη παρέα, σα να ήταν δική του! Εγώ πάλι, ως δειλό παιδί τότε (μετά έγινα αμείλικτη 🙂 ) δεν του είπα ποτέ τίποτα (παρέμεινε σιωπηρή η οργή μου), για τις τόσες φορές που μού έκλεβε την ατάκα από το στόμα και την..σέρβιρε στην παρέα μας ως δική του, κι εκείνοι γελούσαν (με το αστείο ΜΟΥ! 🙂 ) Δεν περιγράφω άλλο.. Καλό ξημέρωμα κουκλοβαφτιστηρόνιμου, και σε ευχαριστώ για τη βοήθεια με το χαμένο σχόλιο 😉 

ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ
ΒΑΣΊΛΕΙΟΣ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗΣ
14/03/2021 2:56 ΠΜ

Ευχαριστώ, Μαρίνα, για το πολύ κατατοπιστικό σου άρθρο. Χρήσιμες κ οι συμβουλές σου, προς τους λογοκλοπής.

[instagram-feed]
21
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x