Πόσο σημαντικά είναι τα σχόλια στο blogging;

Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Πόσο σημαντικά είναι τα σχόλια στο blogging;
Από όποια οπτική κι αν δεις το blogging, είτε ασχολείσαι επαγγελματικά, είτε είναι το χόμπι σου, τα σχόλια μετράνε και μάλιστα για εμένα, τα σχόλια μετράνε πιο πολύ από τα views. Σκέφτηκα λοιπόν σήμερα, να σου μιλήσω για τα σχόλια, οπότε: αν θες να μάθεις πως να αποκτήσεις περισσότερα σχόλια, αν σε ενδιαφέρει το γιατί δεν έχεις σχόλια, ή θα ήθελες να δεις μια ίσως διαφορετική οπτική επί του θέματος, από αυτή που έχεις, διάβασε τη συνέχεια.

Γιατί είναι σημαντικά τα σχόλια (για εμένα);

Για κάποιον που ασχολείται ερασιτεχνικά με το blogging, όπως εγώ, (φαντάζομαι όμως και για κάποιον που το κάνει επαγγελματικά) τα σχόλια είναι ένα σημαντικό κομμάτι, γιατί μέσω αυτών δημιουργείται, η επικοινωνία. Αυτός είναι κι ένας λόγος που αγαπώ τα μεγάλα σχόλια και δεν βαριέμαι ποτέ μα ποτέ, να τα διαβάσω. Μέσω των σχολίων συνδέεσαι με το αναγνωστικό σου κοινό, ανακαλύπτεις προσωπικότητες, συστήνεσαι σε οπτικές που ίσως δεν γνώριζες και δημιουργείς φιλίες. Αν όλα αυτά, δεν καταστούν τα σχόλια σημαντικά, τότε δεν ξέρω τι θα μπορούσε.
Πόσο σημαντικά είναι τα σχόλια στο blogging;

Γιατί θεωρώ τα σχόλια πιο σημαντικά από τα views;

Βάσει των στατιστικών που διαθέτει αυτή τη στιγμή το blog μου, μπορώ να δω πόσα άτομα πέρασαν από το blog συνολικά σε μία μέρα και πόσα στάθηκαν στη κάθε ανάρτηση. Ίσως όμως κάποιοι από αυτούς, να μπήκαν κατά λάθος. Επίσης, δεν γνωρίζω πως τους φάνηκε η ανάρτηση μου, συμφωνούν με τις προτάσεις ή τις σκέψεις μου, έχουν να προτείνουν κάτι περαιτέρω; Όλα αυτά, δεν μπορώ να τα ξέρω μέσα από τα views, μπορώ όμως να τα ξέρω μέσα από τα σχόλια, αν το θελήσουν οι επισκέπτες μου.
Επιπροσθέτως, νιώθω ότι μέσω των σχολίων, ο αναγνώστης είτε είναι blogger, είτε όχι με τιμά. Ο καθένας θα μπορούσε να διαβάσει την ανάρτηση μου, όπως είπα πιο πάνω, ακόμα και κατά λάθος. Όταν όμως κάποιος αφιερώνει χρόνο, για να σχολιάσει τα όσα έγραψα, ακόμα κι αν είναι για να διαφωνήσει, εμένα με τιμά. Ίσως είναι χαζό, αλλά πραγματικά έτσι νιώθω.
Πόσο σημαντικά είναι τα σχόλια στο blogging;

Πως να αποκτήσεις σχόλια;

Ελπίζω, να μην περιμένεις κάποια μαγική συνταγή. Είμαι θεά, αλλά δεν είμαι τόσο θεά. Δύο τινά, θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις σχόλια:

  • να κάνεις σχόλια σε άλλα blogs
  • να έχεις ενδιαφέρον περιεχόμενο

Κι όταν μιλάω για σχόλια σε άλλα blogs, δεν εννοώ να πάρεις σβάρνα όσα blogs βρεις. Θα πρέπει το περιεχόμενο τους να σε αφορά, ώστε να τα διαβάζεις ευχάριστα. Αν για παράδειγμα δεν είσαι μαμά και προσπαθήσεις να διαβάσεις ένα blog που δίνει συμβουλές σε νέες μαμάδες, ίσως από ένα σημείο και μετά να χάσεις το ενδιαφέρον σου. Ίσως κι όχι βέβαια, αυτό εξαρτάται από τον/την blogger, αλλά anyway, σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να βρεις blogs που το περιεχόμενο τους σε αφορά και γιατί όχι, σε εμπνέει!
Πόσο σημαντικά είναι τα σχόλια στο blogging;

Γιατί δεν έχεις σχόλια;

Γιατί δεν σχολιάζεις κι εσύ κι ίσως δεν ξέρουν πως υπάρχεις! Και θα σου εξηγήσω τι εννοώ. Αν είσαι ένας νέος blogger, σίγουρα τα social media θα σε βοηθήσουν να αποκτήσεις views, όμως αυτό ίσως πάρει καιρό. Καλό θα ήταν λοιπόν, να πας σε κάποια από τα blogs που σε αφορούν, όπως είπαμε παραπάνω και να αφήσεις σχόλια και μάλιστα αν μπορείς, ενδιαφέροντα σχόλια. Έτσι και την παρουσία σου θα κάνεις αισθητή και την προσοχή των άλλων, θα τραβήξεις.
Προσοχή: Μη σου γίνει αυτοσκοπός, δεν μπορείς παντού να αφήσεις ενδιαφέροντα σχόλια, εξαρτάται πάντα από το περιεχόμενο της ανάρτησης.
Πόσο σημαντικά είναι τα σχόλια στο blogging;

Υπάρχουν πελατειακές σχέσεις;

Τώρα θα σε σοκάρω, αλλά ναι. Λίγο πολύ όλοι περάσαμε τη φάση, που σχολιάζαμε σε όποιον μας σχολίαζε και κάποιοι, πορεύονται αποκλειστικά με αυτή τη λογική. Φυσικά και στο υπογραμμίζω, να δες: δεν είναι αυτός ο κανόνας. Πάρε για παράδειγμα εμένα, πολλά άτομα μού σχολιάζουν και δεν τους σχολιάζω. Επίσης, σε πολλά άτομα σχολιάζω εγώ που δεν είμαι σίγουρη, αν ξέρουν πού πέφτει το blog μου, γιατί δεν έχουν περάσει ποτέ. Οπότε, μην ταράζεσαι, αν σε κάποιον αρέσει η αύρα σου και το περιεχόμενο σου, θα έρθει no matter what. Απλά κράτα στο μυαλό σου, πως οι πελατειακές σχέσεις, αποτελούν ένα ενδεχόμενο και μην το πάρεις προσωπικά!
Σχολίαζε σε ότι σου κάνει "κλικ".

Κάποιες τελευταίες σκέψεις:

Τα σχόλια είναι σίγουρα ωραίο να υπάρχουν, γιατί κακά τα ψέματα, χαιρόμαστε με την επικοινωνία που αναπτύσσουμε και με bloggers και με μη bloggers. Ας μην κοροϊδευόμαστε, μέσα από τα σχόλια των blogs, δόθηκε το έναυσμα να μιλήσουμε περισσότερο, πολλοί από εμάς και ως εκ τούτου, να δημιουργηθούν φιλίες!
Επίσης, είναι ωραίο, γιατί τα blogs ακριβώς σε αυτό στηρίζονται, στην επικοινωνία! Αν ήταν ο κάθε blogger, να γράφει απλά αναρτήσεις, θα τις έγραψε και σ’ ένα τετράδιο.

❝Για εμένα, κάθε που πατάμε το κουμπί “δημοσίευση”, είναι επειδή θέλουμε να επικοινωνήσουμε, να μοιραστούμε, να ακούσουμε και να ακουστούμε!❞

Όμως, η ύπαρξη τους ή μη, δεν θα πρέπει να μας αγχώνει, πρώτα απ’ όλα γιατί γράφουμε για εμάς τους ίδιους, πάνω απ’ όλα και δεύτερον γιατί δε μπορούμε να τα ελέγξουμε, η ύπαρξη τους εξαρτάται καθαρά στην διακριτική ευχέρεια των αναγνωστών.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να αναφέρω (πως για εμένα τουλάχιστον), μεγάλη σημασία έχει η ποιότητα των σχολίων κι όχι η ποσότητα. Θα προτιμούσα δηλαδή να έχω τρία σχόλια τα οποία να αφορούν το περιεχόμενο της ανάρτησης (συμφωνώντας/διαφωνώντας/προτείνοντας), παρά δέκα του στυλ “όμορφη ανάρτηση, φιλάκια”.
Πόσο σημαντικά, είναι τα σχόλια στο blogging;
Και δεν το λέω επικριτικά, όσο κι αν φαίνεται έτσι, γιατί καμιά φορά, ο αναγνώστης δεν έχει κάτι περαιτέρω να σχολιάσει, δεν τον εμπνέει η εκάστοτε ανάρτηση για ένα πιο ενδελεχές σχόλιο. Αντίθετα όμως, δε μπορεί για παράδειγμα, σ’ ένα κείμενο που αφορά κάτι πολύ προσωπικό και δυσάρεστο, όπως ένας θάνατος ή ένα διαζύγιο, να γίνεται απλά ένα σχόλιο τύπου “ωραία ανάρτηση, φιλάκια”, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια.
Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστώ, πως παλιότερα, είχα πολύ πιο αυστηρές απόψεις για τα σχόλια, όμως μέσα από την τριβή που έχω αποκτήσει από το blogging, έχω μάθει όχι μόνο να μην είμαι αυστηρή πια, αλλά και να μην κρίνω.
Παρ’ όλα αυτά, επειδή όπως προείπα, για εμένα το blogging είναι σημαντικό πρώτα και κύρια να το απολαμβάνω, αν κάτι δεν με ικανοποιεί ή με ενοχλεί, τότε απλά προσαρμόζω τη στάση μου. Γιατί, για όσους κανόνες ή tips κι αν μιλήσουμε, σημασία έχει τον χρόνο που περνάει κανείς με το/ στο blog του, να τον απολαμβάνει.
Πόσο σημαντικά είναι τα σχόλια στο blogging;

Εσείς τι πιστεύετε, είναι σημαντικά τα σχόλια στο blogging;

 

Until Next Time…

Μαρίνα ♥


Αν σας άρεσε η ανάρτηση μου, μπορείτε να τη μοιραστείτε μέσα από τα κουμπιά κοινοποίησης στα social media, στα οποία μπορείτε να με βρείτε εδώ: facebook, instagram, twitter.

Marina Tsardakli

Είμαι η Μαρίνα,
Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας και serial Blogger, με μια αδυναμία στο αισιόδοξο, το διαφορετικό, το πρωτότυπο!
Αυτό το blog, με το χιούμορ και την αισιοδοξία του, είναι η επανάσταση μου, σε έναν κόσμο μίζερο και ολίγον φλατ!

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

31 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
chrysa leimoni
chrysa leimoni
29/06/2018 11:05 ΠΜ

Μαρίνα μου συμφωνώ απόλυτα μαζί σου! Πιστεύω πραγματικά ότι τα σχόλια είναι πολύ χρησιμότερα από τα views ακριβώς γιατί σου δίνουν την αίσθηση της επικοινωνίας και της ανταλλαγής των απόψεων. Σε κάνουν να πιστεύεις πως δεν είσαι μόνο σου και δεν υπάρχει πραγματικά πιο όμορφη στιγμή από τη στιγμή που θα σου έρθει ειδοποίηση πως κάποιος άφησε νέο σχόλιο στο μπλόγκ. (Τουλάχιστον για μένα). Και μόνο το γεγονός ότι μπήκε σε αυτή τη διαδικασία, για μένα είναι ανεκτίμητης αξίας!
Καλή συνέχεια σε ότι και αν κάνεις! Φιλιά!

ANNA Flo
ANNA Flo
29/06/2018 11:10 ΠΜ

Ναι είναι σημαντικά τα σχόλια αλλά ποια; Εκείνα που δείχνουν ότι έχουν διαβάσει την αναρτηση και λένε τις δικές τους απόψεις είτε συμφωνούν με το δημιουργό είτει όχι. .Ναι είναι επικοινωνια. Τώρα φιλικές σχέσεις δημιουργούν και αν η χημεία βοηθά, σημαντικότερο όμως είναι για μένα, η ανταλλαγή απόψεων και ίσως διόρθωση απόψεων όταν βλέπεις μια άλλη οπτική. Επίσης μέσω των σχολίων μαθαίνεις και διάφορα που μπορεί να μην ξέρεις. Βέβαια τα πολλά σχόλια δεν λένε κάτι όπως λες κι εσύ, αλλά λένε ότι ο φίλος μπλόκερ σε παρακολουθεί, ενδιαφέρεται τι γράφεις και δεν τον νοιάζει αν σου σχολιάζει περισσότερες φορές απ΄ότι εσύ μια και δεν κάνει συχνά αναρτήσεις. Δεν μ’αρέσει να μετράει κάποιος όταν σχολιάζει…μια εγώ μια εσύ! Μου θυμίζει ”φίλη” που έπαψε να είναι φίλη μου γιατί μετρούσε ποιος τηλεφώνησε τελευταία αρα σειρά του άλλου. Και εγώ αυτό το ζύγισμα δεν το μπορώ.
Οι συμβουλές σου ουσιαστικές. Ναι έτσι κάποιος νέος μπλόκερ θα αυξήσει τα σχόλιά του.
Σε φιλώ και καλό Σ/Κο να περάσεις

vasiatheghost
vasiatheghost
29/06/2018 11:18 ΠΜ

Και εγώ θα συμφωνήσω. Ομολογώ δεν κοιτάω καν τα views μόνο τα σχόλια σε κάθε δημοσίευση μου. Οπότε αλήθεια το άρθρο σου με βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.

Άιναφετς
29/06/2018 12:29 ΜΜ

Ωραία ανάρτηση!
Φιλάκια!!!!!!!!!!!!!!!!
Ναι καλέ, μου άρεσε η ανάρτηση σου, γιατί με βρίσκει 100% σύμφωνη! 😉
Τώρα να διευκρινίσω και κάτι που προσωπικά, μου κάνει τη ζωή δύσκολη και αυτό είναι όσοι έχουν ως πλατφόρμα το blogger… Η wordpress (μας) μας στέλνει με mail πολύ εύκολα όλες τις αναρτήσεις, όλα τα σχόλια, όλα τα like όσων έχουμε κάνει εγγραφή στο blog μας, τι γίνεται όμως με το blogger; Για να δω αν έχουν νέα ανάρτηση, έχω βρει έναν ανορθόδοξο τρόπο να πληροφορούμαι, μπαίνω σ’ ένα blog του blogger που έχει blogroll on line κάθε νέα ανάρτηση και ανάλογα την διαβάζω κλπ! 😛
Και μια παράκληση σε όποιον μπορεί να με βοηθήσει ώστε να λαμβάνω ειδοποίηση του blogger για νέες αναρτήσεις για μένα θα είναι τεράστια βοήθεια! 😀
ΑΦιλάκια πολλά πολλά Μαρίνακι αγαπημένο! 🙂

ANNA Flo
ANNA Flo
29/06/2018 2:18 ΜΜ

Στεφανία μου κάθε μπλογκ ή μάλλον τα περισσότερα έχουν Νewsletter , Feedbanner για να γράψεις το μαίιλ σου ή λέει Subscribe in a reader και λαμβάνεις τις αναρτήσεις των μπλογκ της blogspot. Στη στήλη των μπλογκ θα τα βρεις. Και έτσι θα είσαι καλυμμένη
Ελπίζω να σε βοήθησα
Φιλιά

Άιναφετς
29/06/2018 6:44 ΜΜ
Reply to  ANNA Flo

Ευχαριστώ Άννα μου, σπεύδω να το δοκιμάσω στο blog σου!!! 😛

Katerina Verigka
Katerina Verigka
29/06/2018 1:34 ΜΜ

Έτσι ακριβώς Μαρίνα μου, τα σχόλια κάνουν την διαφορά.
Σκέψου πόσες φιλίες (στην περίπτωσή μου και κουμπαριά) ξεκίνησαν από ένα απλό σχόλιο!
Είναι η επικοινωνία μας, η αλληλεπίδραση, η ανταλλαγή απόψεων.
Ομολογώ ότι έχω περάσει φάσεις που δεν είχα συγκεντρωμένο μυαλό για να αφήνω συχνά σχόλια σε εκείνους που διάβαζα. Και θεώρησα προτιμότερο να μη το κάνω. Σε όλους μας έχει συμβεί.
Έχω δει ιστολόγια με φοβερό περιεχόμενο, ποιοτικό και πολύ ενδιαφέρον αλλά κανείς να μη σχολιάζει, να μην αφήνει το αποτύπωμά του. Κι εκείνη παίζουν ρόλο όσα ορθά ανέφερες!
Σε φιλώ καλό σαββατοκύριακο με υγεία και δύναμη!!

Katerina Verigka
Katerina Verigka
29/06/2018 1:34 ΜΜ

κι εκεί όχι εκείνη (δαίμων του πληκτρολογίου)

διονύσης μάνεσης
διονύσης μάνεσης
29/06/2018 1:57 ΜΜ

Γεια σας!
Με χαρά και τιμή γράφω, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι, κατά δήλωσίν σας, το σχόλιό μου θεωρείται σημαντικό!! 🙂 Σούπερ!
Να σοβαρευτώ; (πώς γίνεται αυτό;) Χμ.. Συμφωνώ με όλα όσα γράφεις. Νομίζω πως θα ήταν αφύσικο να μη μας ενδιαφέρει η επικοινωνία, “ανοίγοντας” ένα μπλογκ. Πιθανώς να διαφέρει ο βαθμός αυτού του ενδιαφέροντος στον καθένα, πιθανώς, επίσης, ο καθένας να βάζει μέσα στη λέξη “επικοινωνία” άλλα στοιχεία, καλύτερα ή χειρότερα (όπως: αυτοεπιβεβαίωση, αναγνώριση, δημιουργική επαφή, απάλυνση μιας μοναξιάς, ικανοποίηση εγωισμού – διάφορα). Όμως, νομίζω ότι η επικοινωνία είναι ζητούμενο γα όλους. Και τα σχόλια, τα ουσιαστικά σχόλια, είναι ένας δείκτης ως προς αυτό.
Δυστυχώς, βέβαια, τις συνήθειές μας οι άνθρωποι δεν τις αποβάλλουμε τόσο εύκολα. Αρχίζουμε, λοιπόν, κι εδώ και αλληλοανταλλάσσουμε σχολιαστικές επισκέψεις, επαινούμε ίσως λίγο ευκολότερα, ανέξοδα και αβίαστα, δε στενοχωρούμε εύκολα κάποιον, έχοντας ίσως στο πίσω του μυαλού μας την ανταποδοτικότητα. Κι εδώ θέμα αξιοπρέπειας, αρχών και αυτοσεβασμού είναι. Με κριτήριο το οποίο ο καθένας θα ενεργήσει αναλόγως.
Είναι ανεξάντλητο το θέμα. Μ’ αρέσει που το θέτεις και το ξεδιπλώνεις έτσι απλά, ξεκάθαρα και αληθινά.
Φλυαρία τέλος. Σειρά σου τώρα να με ευχαριστήσεις – χι! 🙂

Giannis Pit
Giannis Pit
29/06/2018 2:55 ΜΜ

Καλησπέρα σου Μαρίνα μου,
λοιπόν καλή μου φίλη. Μην σου πω ότι θεωρώ τούτη σου την παρουσίαση πάρα πολύ σημαντική. Και ομολογώ ότι και μένα με έχει προβληματίσει όλο αυτό το δίκτυο της επικοινωνίας στα μπλογκς.
Κατ αρχήν να πω ότι συμφωνώ κατά γράμμα σε όσα λες.
Έτσι ξεκίνησα και εγώ σιγά-σιγά να μεγαλώνω την σπείρα της επαφής και επικοινωνίας ανάμεσα στα μπλογκ εκείνα που εύρισκα κάτι όμορφο να έχουν να μου δώσουν.
Και έτσι απέκτησα την επικοινωνία και την επαφή και στη συνέχεια την περαιτέρω γνωριμία.
Το σχόλιο είναι η ζωή σε ένα μπλογκ. Αν μάλιστα είναι ουσίας ακόμα καλύτερο. Βέβαια ένα σχόλιο ουσίας θα αφορά και ένα θέμα συγκεκριμένο ή ένα θεματολογικό μπλογκ.
Φυσικά, υπάρχει και το σχόλιο-χαιρετισμός, ανθρώπινο είναι και αυτό.
Βέβαια σε ένα θέμα συγκεκριμένο, που ο άλλος βγάζει ολάκερη παρουσίαση, οφείλεις να δικαιολογήσεις ένα σχόλιο τύπου χαιρετισμού βρε παιδί μου.
Μου αρέσει πάρα πολύ που έχεις αναπτύξει μια δυναμική στους χώρους αυτούς και πλέον αποτελείς πηγή γνώσης και έρευνας.
Σε ευχαριστούμε για αυτό Μαρίνα μου. Να είσαι καλά.

vasiatheghost
vasiatheghost
29/06/2018 3:01 ΜΜ

Επίσης εύχομαι!

novecentomilaepiu
29/06/2018 5:14 ΜΜ

comments in blogs are very important for me too …. with them I can communicate with others and I found language to comunicate….
Hi Marina, have a nice afternoon 🙂
a hug

mariafanblog
29/06/2018 8:12 ΜΜ

Αν είναι σημαντικά λέει!!!!!!!!!!!!!!!!!! Πολλές φορές με έχουν από σπασμωδικές αποφάσεις (θα το κλείσω το ρημαδιιιι -κλαμα σπαρακτικό- δεν αντεχωωω κλαψ) και αλλες τόσες με ενθαρρύνουν εμψυχώνουν για να συνεχίσω. Σαν τονοτιλ ενα πράμα… Και συμφωνώ μαζί σου, προτιμώ να διαφωνήσουν με οσα γραφω παρα να γράψουν ενα από “ωραιο κειμενο φιλακια”…… Είναι ένας τρόπος οιχ μόνο επικοινωνίας αλλά και να βλέπεις αν αρέσουν όσα γράφεις….. <3 <3 <3

S For Summer
29/06/2018 9:34 ΜΜ

Συμφωνώ κι εγώ με την σειρά μου! Το μπλογκάκι μου δεν έχει συνήθως σχόλια και όποτε κάποιος αφιερώνει λίγο από τον χρόνο του για να περάσει λέγοντας μια όμορφη δική του σκέψη με κάνει πολύ χαρούμενη! Και στην πρώτη μου επίσκεψη στο δικό σου διαδικτυακό σπιτάκι πράγματι εντυπωσιάστηκα από τα πολλά και γεμάτα και ενδιαφέροντα σχόλια που άνοιγαν συζήτηση και έδειχναν την ύπαρξη μιας σχέσης και την διάθεση εξέλιξής της! Να συνεχίσεις έτσι όμορφα! Καλό ΣΚ σε όλους!

F.
F.
29/06/2018 11:22 ΜΜ

Μπλα μπλα μπλα μπλα Σχολίασα! :p
Λοιπόν, πέρα από το χαζό μου αστειάκι, τα σχόλια χαρίζουν πολλά όμορφα συναισθήματα στον μπλόγκερ. Ξέρεις ότι κάποια άνθρωποι πραγματικά σε διαβάζουν – χαίρεσαι αν συμφωνούν μαζί σου, αν διαφωνούν σε βάζουν στη διαδικασία να σκεφτείς την πλευρά τους (ψύχραιμα όλα αυτά) – γνωρίζεσαι με ανθρώπους που παύουν πλέον να είναι απλώς ένα avatar κι ένα όνομα μπλογκ – αν είσαι τυχερός, μπορεί να κάνεις και φίλους. Διαμορφώνεται μοιραία και μια παρέα, χωρίς όμως να μένει στην ουσία κανείς απ’ έξω. Και νομίζω πως ακόμα και ως «χρέος» να το δεις το να αφήσεις έστω κι ένα απλό μήνυμα σε κάποιο συνάδελφο μπλόγκερ, είναι νομίζω γιατί ξέρεις από πρώτο χέρι τι σημαίνει να ανοίγει κανείς την καρδούλα του και να την εκθέτει. Αρκεί να μην είναι ψεύτικο.
Και σταματώ εδώ, γιατί μπορούμε να γράφουμε με τις ώρες γι’ αυτό.
Πολύ ωραίο θέμα, κορίτσι ευαίσθητο! Ελπίζω κι εγώ να βρω την έμπνευσή μου σύντομα. Πφφ (είπα και τον πόνο μου)
Σε φιλώ! <3

Νικολέτα
Νικολέτα
30/06/2018 12:35 ΠΜ

Μαρινάκι δεν θα μπορούσα να διαφωνήσω με όσα λες.
Νομίζω πως πέρα από το σε τι αποσκοπεί ο καθένας, τα σχόλια είναι κάτι που ενθαρρύνει τον blogger να συνεχίσει να προσπαθεί, να εξελίσσετε και να βελτιώνεται.
Στα χρόνια που έχουν περάσει με τα πισωγυρίσματα έχω διαπιστώσει πως οι πελατειακές σχέσεις είναι περισσότερες από όσο φανταζόμουν, ακόμα και από άτομα τα οποία ομολογουμένως δεν περίμενα.
Με τον καιρό έχω αρχίσει βέβαια να αναγνωρίζω αν κάποιος με διαβάζει ή σχολιάζει απλώς για μια επίσκεψη ή επειδή έχουμε “αναπτύξει” κάποια επικοινωνία. Πολλές φορές μάλιστα χαριτολογώντας το επισημαίνω, όχι τόσο γιατί με ενοχλεί πλέον αλλά γιατί δεν βρίσκω και το λόγο γιατί όπως λες κι εσύ υπάρχουν blogs που μου κάνουν το κλικ και θα τα επισκεφτώ βρέξει χιονίσει όταν θα βρω το χρόνο.
Επίσης, τα σχόλια είναι σημαντικά γιατί όπως είπες όταν αισθάνεσαι πως κάποιος εμβαθύνει σε όσα λες και στέκεται, αναπτύσσονται συζητήσεις, εξελίσσονται σχέσεις, και που ξέρεις, μια μέρα ίσως να βρεις και τον πρίγκιπα σου βρε αδερφέ! Εγώ τουλάχιστον κάπως έτσι τον βρήκα <3
Keep blogging Μαρινάκι, σε φιλώ γλυκά!!

aristea k
30/06/2018 8:13 ΠΜ

Επειδή σου αρέσουν τα ουσιαστικά σχόλια, πέρασα να αφήσω το πιο ουσιαστικό απ’ όλα: είσαι ΘΕΑ μάτια μου! ΘΕΑ! Είτε γράφεις σοβαρά, είτε χιουμοριστικά, έχεις τη δική σου ταυτότητα κι αυτό αρέσκει πολλά! ☺
Σε φιλώ γλυκά!

Καλό ΣΚ!

διονύσης μάνεσης
διονύσης μάνεσης
30/06/2018 12:13 ΜΜ

Αυτό το “ευχαριστώ” το νιώθω κι εγώ πολύ, όταν φιλοξενώ στο μπλογκ μου σχόλια. Και μου δίνεις ευκαιρία και βήμα να το δηλώσω. Ε.. σ’ ευχαριστώ ΚΑΙ γι’ αυτό!

Μαρία Κανελλάκη
Μαρία Κανελλάκη
30/06/2018 4:19 ΜΜ

Μαρίνα μου για να είμαι ειλικρινής, δεν μπήκα ποτέ στη διαδικασία να δω πόσοι πέρασαν απ’ το μπλογκ μου, τι ώρα ήταν, τι μου έγραψαν κ.λ.π. Νομίζω πως έτσι χάνεται η ουσία, που είναι να καταθέτεις το αποτύπωμά σου στο διαδίκτυο, αυθόρμητα και δίχως δεύτερες σκέψεις. Και δόξα τω Θεώ, έχω την τιμή να με επισκέπτεται πολύς και καλός κόσμος. Κι ας μην έχω πατήσει ποτέ σε κάποια απ’ τα μπλογκ τους. Ο λόγος είναι καθαρά η διαχείριση του (ελάχιστου) χρόνου μου.
Στο πολύ σωστό κείμενό σου, θα πρόσθετα μόνο πως όσοι διαθέτουμε ένα μπλογκ, θα πρέπει να είμαστε και ανοιχτοί στην όποια κριτική, ακόμα κι αυτή της απουσίας σχολίων. Ο σκοπός δεν είναι η ποσότητα ακολούθων και σχολίων, αλλά να δημιουργούμε μια μικρή παρέα φίλων, που να μπορεί να χτίσει μια ανθεκτική σχέση, με κοινούς προβληματισμούς και κυρίως κοινές αξίες.
Προσωπικά, κάθε φορά που φεύγω απ’ το μπλογκόσπιτο κάποιου φίλου, έχω “κλέψει” και κάτι… μια φράση, μια ιδέα, μια εικόνα, κάτι που σε μελλοντικό χρόνο, θα το βγάλω στην επιφάνεια και θα το χρησιμοποιήσω καταλλήλως.
Σε Κρισναμούρτι για παράδειγμα, μου βρίσκεται μεγάλο απόθεμα (να’ναι καλά η Στεφανία μας!) και πολλές φορές που αντιμετώπιζα μια “κρίση”, ερχόμουν στα λόγια του. Έλεγα από μέσα μου, “η Στεφανία δεν θα το ενέκρινε ν’ αρχίσεις τα μπινελίκια, οπότε χαλάρωσε και άδραξε την ευκαιρία να αγαπήσεις όλο τον κόσμο”… Πλάκα-πλάκα, τώρα που το σκέφτομαι, έχω γλυτώσει πολλά εγκεφαλικά με τις διδαχές της.
Όσο για σένα, κρατάω πάντα τη φρεσκάδα της σκέψης σου και τον αυθορμητισμό σου. Πολύτιμα αγαθά κι αυτά.
Δεν έχεις παράπονο, σχολιάρα άφησα σήμερα :-))))

Stavie
Stavie
30/06/2018 8:46 ΜΜ

Συμφωνώ με όσα λες Μαρινάκι. Παλαιότερα ένιωθα τεράστια πίεση να σχολιάζω ανταποδοτικά, χωρίς να έχω κάτι ουσιαστικό να πω. Πλέον το σταμάτησα αυτό και σχολιάζω μόνο όταν νιώθω ότι θέλω κάτι να μοιραστώ, να συνεισφέρω ή (γιατί όχι) και να διαφωνήσω με μία ανάρτηση. Το χειρότερο μου είναι τα σχόλια τύπου “τέλειο, φιλάκια” και πραγματικά προτιμώ χίλιες φορές να μην έχω καθόλου σχόλια παρά τέλειο φιλάκια. Μου έχει τύχει και αυτό που λες κι εσύ, ανάρτηση πολύ δυσάρεστη με 15 τέλειο φιλάκια από κάτω χαχαχα. Επίσης, μου αρέσει πολύ η δυνατότητα του like που δίνει το wordpress. Το διάβασα και μου αρέσει, αλλά δε θέλω να συμπληρώσω κάτι. Απλό και τίμιο 😛
Τέλεια ανάρτηση, φιλάκια! 😛 <3

Lysippe
30/06/2018 9:58 ΜΜ

Δε νομίζω πως υπάρχει κάποιος που θα πει ότι δεν τον ενδιαφέρουν τα σχόλια. Τα σχόλια είναι το αλάτι στο blogging και σου δίνουν κίνητρο να συνεχίσεις, πέρα από τις σχέσεις που αρχίζουν ν’ αναπτύσσονται σταδιακά λόγω αυτών – δεν εξαιρώ και προσωπικούς, εσώτερους λόγους που μπορεί να κρύβονται σ’ αυτό (στο να τ’ αποζητάς). Κι απολαμβάνω τόσο τα σχόλια των δικών μου επισκεπτών όσο και των δικών σου και των επισκεπτών άλλων φίλων. Για μένα, αυτή είναι η μαγεία του blogging: η αλληλεπίδραση. Πάντως, κι εγώ είμαι της άποψης πως “καλύτερη η ποιότητα, παρά η ποσότητα”. Κι η ποιότητα δεν κρύβεται, ρε γαμώτο – κι είναι τόσο ωραίο να βλέπεις πως ο άλλος αφιέρωσε χρόνο να σου αφήσει λιγοστές γραμμές, που είναι ποτισμένες με όλη την εκτίμηση που ‘χει για σένα. Είναι κάτι που δεν κρύβεται, κι εκεί βλέπεις ποιος είναι εκεί και για τι.
Τα φιλιά μου, κοριτσάρα μου! 🙂

F.
F.
01/07/2018 11:07 ΠΜ

Ε δεν σου γράφω πάλι καλό μήνα!
Καλό μ;hνα! 😛

roula1smaragdenia
roula1smaragdenia
01/07/2018 6:27 ΜΜ

Μαρινακι μου ..οταν κανεις ενα μπλοκ και γραφεις κατι ,πρωτίστως το κανεις για να το διαβάσουν και αλλοι ..και χαιρομαστε με τα σχόλια όταν είναι χαιρομαστεουσιαστικα..οσα και να ειναι αυτα..και δεν αφορουν όλα τα θεματα μας και όσα γραφουμε όλους εννοειτε..
Αν δεν θελουμε να κοινοποιησουμε τις σκεψεις μας απλα δεν γραφουμε (εδώ) .. το θεμα ειναι οτι ο καθενας ειναι ελευθερος να περασει απο τα μπλοκ να σχολιασει η όχι αν τον ενδιαφερει το θεμα .
Και γινονται πιο ενδιαφεροντα οταν γινεται και διαλογος. .ακομα και αν ειναι διαφορετικα απο αυτα που θα θελαμενα είναι.
Σιγουρα μου αρεσει να ανταποδίνω τις επισκεψεις των φιλων που μου αφήνουν εστω και δυο λογια και θελω να τους ευχαριστησω με την επισκεψη μου στον χωρο τους για τον χρονο που διεθεσαν να περασουν και να τα πουμε.. ετσι το βλεπω εγω το θεμα των σχολίων..ειναι επικοινωνια και ευγένεια συν τις άλλοις.
Μέσα απο τα σχολια εχω γνωρισει και συναντησει φιλες προσωπικα και ειμαι πολύ τυχερή που το εχω κανει εστω και αν ειναι η μοναδικη φορα που βρεθηκαμε.. δεν εχουμε χασει την επικοινωνια μεταξυ μας τοσα χρονια..!!
Πολύ ενδιαφερον θεμα για συζητηση Μαρινακι μου.. 😉
Να περνας ομορφα παντα..Καλο σου μηνα φιλακιααα!! 🙂

mariafanblog
01/07/2018 10:13 ΜΜ

Καλόοοο μήνα!!! Εννοείται να περνάμε όμορφα πάντα και όχι μόνο στα blogs μας <3 <3

maniaspirit
02/07/2018 4:51 ΠΜ

Σκεφτομαι πως όταν αναγκαστικά εφυγα από την παλιά μου γειτονιά, έπαθα ένα πολιτισμικό σοκ, άλλα μπλογκ διάβαζα, αλλιώς τα έβρισκα άλλοι μου σχολίαζαν και το κυριότερο, σε όσους σχολίαζα ή μου σχολίαζαν γνωρίζομασταν και με διάβαζαν χροοοονια…. και ξαφνικά βρέθηκε με ένα μπλογκ από το 2007 σε μια νέα γειτονιά … Θέλω να πω το ημερολόγιο μου έχει τα πάντα για μένα αλλά … τέλος πάντων σκέψεις είναι … απλώς στην παλιά γειτονιά ειχα ξεφύγει τόσο πολύ από την πελατιακή σχέση… την αναγνώριζα έπαιζα μαζί της … τέλος πάντων άτακτες σκέψεις..
Τα σχόλια έχουν την αξία που έχουν …ναι έχουν μεγάλη αξία ειδικά για μένα που δεν τα μετρώ ως αναγνώστες, αλλά ως νέους και παλιούς φίλους …γι αυτό απλά θα σου γράψω
Πολύ καλή ανάρτηση φιλιά χαχαχαχαχα

ΔΕΛΦΙΝΑΚΙ
03/07/2018 12:18 ΠΜ

Μαρίνα μου , καλησπέρα
ούτε στο πρώτο μπλόγκ που είχα, ούτε σε τούτο ,με νοιάζουν οι στατιστικές , ούτε τις παρακολούθησα/παρακολουθώ ποτέ μου
όπως γράφω και στο τέλος κάθε ανάρτησης ,πάνω από το κουτάκι των σχολίων
με κάθε σχόλιο παίρνω δύναμη και μου δίνει χαρά κάθε σχόλιο
εννοώ οτι , μου αρέσει πολύ να διαβάσω τα σχόλια των αναγνωστών μου
και μου αρέσει πολύ να γράφω σχόλια στα μπλοκς που διαβάζω
σε καποια μπλογκς σχολίαζα -μου απαντούσαν στο μπλοκ τους
αλλά με το καιρό είδα οτι σε μένα ποτέ δεν ήρταν , ε τότε εκεί στάματησα να πηγαίνω κι εγώ
δε το λέω με κακή έννοια ,απλά σκέφτηκα οτι μπορεί να μη τους ενδιαφέρει η αποψη μου ,ετσι δε θέλω να ενοχλώ , σταμάτησα να πηγαίνω
φιλούθκια και καλό βράδυ

ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)

Μαρινάκι μου, θα συμφωνήσω μαζί σου.
Εννοείται και τα σχόλια είναι σημαντικά γιατί έτσι μας βοηθούν, μας ενθαρρύνουν, μας κρατούν σε επικοινωνία με τους ανθρώπους που μας διαβάζουν και μας στηρίζουν.
Αυτό το “πελατειακές σχέσεις” ούτε στην ζωή μου ούτε στο στο blogging έχω καλή σχέση. Μάλλον είμαι “άχρηστη” να δουλεύω και να λειτουργώ έτσι. Ίσως και γι’ αυτό έχω κάνει λιγότερα πράγματα από όσο ξέρω ότι μπορώ και είμαι καλή. Αλλά οκ με ενδιαφέρουν οι καλοί και οι αληθινοί (άρα και σχόλια) κι ας είναι λίγα. Νιώθω τόσο καλά με αυτό που κάνω με το blog μου και το απολαμβάνω και ότι ξέρω έστω και λίγοι με ακολουθούν και με στηρίζουν πάντα ο καθένας με τον τρόπο του εμένα με χαροποιεί.
Και να σου πω κάτι; Περισσότερα e-mail και προσωπικά μηνύματα λαμβάνω για όσα ανεβάζω παρά σχόλια στο blog και στην κάθε ανάρτηση. Και αυτό το λαμβάνω ως διπλή ικανοποίηση.
Σε φιλώ Μαρινάκι μου!

[instagram-feed]
31
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x