Εσύ προσέχεις την υγεία σου;

Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά
υγεία-εκεί που ερωτεύομαι τη ζωή
Photo by Bára Buri on Unsplash

Αποφάσισα να είμαι ευτυχισμένος επειδή κάνει καλό στην υγεία. -Βολταίρος

Με αφορμή της Παγκόσμιας ημέρας υγείας, (που είναι στις 7 Απριλίου, αλλά εγώ κάθε Δευτέρα και Παρασκευή βγάζω ανάρτηση, οπότε…), ήθελα να έρθω να σε ρωτήσω, εσύ προσέχεις την υγεία σου;

Και φυσικά η ερώτηση είναι ρητορική. Δε θέλω να απαντήσεις σε εμένα, αλλά να το σκεφτείς και ανάλογα να πράξεις.

Η αλήθεια είναι ότι η υγεία είναι το ύψιστο αγαθό. Η προστασία της, θα έπρεπε να αποτελεί καθημερινό μας στόχο.Παρότι λοιπόν αναγνωρίζουμε τη σημασία της, συχνά την έχουμε ως δεύτερη σκέψη.
Το να προσέχει κανείς την υγεία του, έχει πολλές προεκτάσεις!
Δεν είναι μόνο τα προφανή: άσκηση και διατροφή!
Είναι και η προστασία από ανθρώπους τοξικούς που επηρεάζουν την ψυχολογία μας, αλλά και οι συχνές εξετάσεις!

υγεία
Photo by Brooke Lark on Unsplash

Άσκηση και διατροφή!

Συχνά αυτό παρεξηγείται με την υπερβολική άσκηση και την εξαντλητική δίαιτα.

Παρότι δεν είμαι ειδικός και σε αυτά τα θέματα καλύτερα είναι να εμπιστευόμαστε τους ειδικούς, άσκηση και διατροφή όπως εγώ το αντιλαμβάνομαι, σημαίνει, ακούω τις ανάγκες του σώματος μου.

Κινούμαι και τρώω σωστά.

Η κίνηση αυτή μπορεί να είναι κάτι απλό όπως το περπάτημα ή ο χορός. Για κάποιον όμως οι ανάγκες μπορεί να είναι διαφορετικές και να ‘ναι καλύτερα να πάει γυμναστήριο. Γιατί σίγουρα, είναι πιο ασφαλές αν θες να κάνεις σύνθετες ασκήσεις, να σε επιβλέπει κάποιος που γνωρίζει.

Επίσης, τρώω σωστά δε σημαίνει δεν τρώω παρά δυο μαρουλόφυλλα όλη την ημέρα.

Η σωστή διατροφή, πρέπει είναι απόλυτα εστιασμένη στον εκάστοτε άνθρωπο. Και για να προκύψει, πρέπει να ληφθούν υπόψιν οι ανάγκες του σώματος, τυχόν ασθένειες, το καθημερινό πρόγραμμα του καθενός.

Έτσι, μπορεί να γίνει ένα με την καθημερινότητα και να είναι αποτελεσματική.

Και πάλι, ειδικά αν υπάρχουν θέματα υγείας, ίσως είναι καλύτερα να λειτουργήσουμε έστω για ένα διάστημα υπό την επίβλεψη διατροφολόγου. Ακόμα και αν λόγω οικονομικής δυσχέρειας αυτό δεν μπορεί να γίνει για μεγάλο διάστημα, σίγουρα θα πάρουμε κάποιες σωστές οδηγίες που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Και πάνω απ’ όλα: Να ακούμε το σώμα μας! Πάντα μαρτυρά τις ανάγκες του!

Ψυχολογία

Η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο στην υγεία. Σκεφτείτε μόνο πόσα ψυχοσωματικά προβλήματα, υπάρχουν. Γι’ αυτό πρέπει να προστατεύουμε στον βαθμό που μπορούμε, νου και σώμα, από το άγχος και ότι επηρεάζει αρνητικά την ψυχολογία μας.

Σ’ αυτό συμβάλλει η καλή άσκηση και διατροφή, βοηθά όμως και η αποστασιοποίηση μας απ’ ότι μας επηρεάζει με άσχημο τρόπο. Είτε μιλάμε για άτομα, είτε για καταστάσεις.

Και επίσης, η διέξοδος.
Είτε βρίσκουμε διέξοδο στο διάβασμα, είτε σε χόμπι, είτε σε κάποια δραστηριότητα. Είναι σημαντικό, να υπάρχει κάτι που μας χαλαρώνει και να του αφιερώνουμε τον απαραίτητο χρόνο.

Η αποσυμπίεση μας από τον έντονο ρυθμό της καθημερινότητας και τυχόν προβλήματα που μας δημιουργούν άγχος ή στεναχώρια, είναι σημαντική. Μην την παραβλέπουμε!

υγεία, ισορροπία, πέτρες, λουλούδια
Image by TanteTati from Pixabay

Ισορροπία/μέτρο

Πρέπει να υπάρχει ισορροπία στη ζωή μας. Δεν μπορούμε να βάζουμε τους άλλους πάντα προτεραιότητα. Καταλαβαίνω πως πολλοί άνθρωποι στο άμεσο περιβάλλον μας έχουν ανάγκη τη φροντίδα μας, αλλά αν δεν είμαστε υγιείς, δεν μπορούμε να προσφέρουμε αυτή τη φροντίδα.

Η ισορροπία και το μέτρο βέβαια, έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες, όπως πχ ο χρόνος. Η εντύπωση της έλλειψης χρόνου, συχνά δημιουργεί άγχος και το άγχος επηρεάζει όπως είπαμε και πιο πάνω. Καμιά φορά το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί με την επαναξιολόγηση προτεραιοτήτων και την πιο σωστή οργάνωση χρόνου.

Τέλος, στην ισορροπία και το μέτρο υπεισέρχεται και αυτό που είπαμε πιο πάνω να ακούμε τον εαυτό μας και τι μας λέει το σώμα μας. Ο καθένας έχει διαφορετικές ανάγκες και λοιπούς παράγοντες που πρέπει να λάβει υπόψιν. Πρέπει ο ίδιος να βρει το μέτρο και την ισορροπία που τον ωφελεί.

Photo by Christopher Boswell on Unsplash

Προληπτικός έλεγχος/check up

Το καταλαβαίνω οι εξετάσεις δεν είναι ευχάριστες για κανέναν. Ειδικά ο φόβος των αποτελεσμάτων.

Όπως είχε πει όμως και ο Έρασμος: “Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία”!

Οφείλουμε λοιπόν έστω μια φορά τον χρόνο να κάνουμε έναν προληπτικό έλεγχο (αν υπάρχει κάποια ασθένεια που χρειάζεται παρακολούθηση, ενδεχομένως και πιο γρήγορα), ώστε αν κάτι υπάρξει, να μπορεί να καταπολεμηθεί έγκαιρα.

Λίγες τελευταίες σκέψεις

Όλα αυτά που έγραψα, δεν είναι κάτι που δεν ξέρουμε όλοι μας. Όμως είναι καλό να υπενθυμίζουμε ο ένας στον άλλον, στον βαθμό που μπορούμε, να προσέχουμε τον εαυτό μας. Να προσέχουμε και να σεβόμαστε την υγεία μας! (Και του σώματος και του νου).

Βέβαια, το νόημα της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας, εστιάζεται στα προβλήματα του κλάδου υγείας που υπάρχουν παγκοσμίως. Όπως και πέρυσι έτσι και φέτος είναι αφιερωμένη στους ανθρώπους που εργάζονται στον κλάδο υγείας και δίνουν τον δικό τους αγώνα, απέναντι στην πανδημία και όλα τα άλλα προβλήματα υγείας που ταλανίζουν τους ανθρώπους.

Εύχομαι να είμαστε όλοι καλά, υγιείς, ασφαλείς και να μην ξεχνάμε κάθε ημέρα, να ερωτευόμαστε τη ζωή!

 

Until Next Time…

Μαρίνα


Αν θες να λαμβάνεις όλα μου τα άρθρα, μην ξεχάσεις να εγγραφείς μέσω e-mail στο blog. (Όπως είσαι κοίτα όλο δεξιά “Πάρε μας και στο mail σου”)

Και για να μη χάσεις όλα τα ωραία που θα έρθουν, εδώ είναι το newsletter μας!

Επίσης, αν σου άρεσε η ανάρτηση μου, κάνε την καλή σου πράξη για σήμερα και μοιράσου τη μέσα από τα κουμπιά κοινοποίησης (κάτω από το άρθρο) στα social media, στα οποία παρεμπιπτόντως μπορείς να με βρεις εδώ: facebook, instagram, twitter.

Marina Tsardakli

Είμαι η Μαρίνα,
Ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας και serial Blogger, με μια αδυναμία στο αισιόδοξο, το διαφορετικό, το πρωτότυπο!
Αυτό το blog, με το χιούμορ και την αισιοδοξία του, είναι η επανάσταση μου, σε έναν κόσμο μίζερο και ολίγον φλατ!

Subscribe
Notify of
guest

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

18 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
κικη κωνσταντινου
05/04/2021 8:41 ΠΜ

εχεις απολυτο δικιο σε οσα ανεφερες επανω Μαρίνα μου
οφειλουμε να προσεχουμε την υγεια μας
και στο ρητορικο σου ερωτημα, δυστυχως η δικη μου απάντηση ειναι οχι, οσο θα επρεπε
ξερω ομως πως να το διορθωσω

φιλια πολλα
καλημερα και καλη εβδομαδα

Γεωργία Μανασή
05/04/2021 10:15 ΠΜ

Θα ομολογήσω πως δεν είμαι κολλημένη με αυτά αν και μπορώ να σε κουράσω με μία ολόκληρη λίστα με προβλήματα. ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ παίρνω 6 (!) χάπια την ημέρα κάτι που μου σπάει κυριολεκτικά τα νεύρα. Άσκηση; ήμουν κολυμβήτρια σε ομάδα με μετάλλια, έκανα κάθε μέρα σε γυμναστήριο από 5 ετών μέχρι πριν 6 χρόνια που η εγχείρηση στο ισχύο μου στέρησε και αυτό και…πάχυνα! Είμαι τεμπέλα σε ..κρέμες, περιποίηση αισθητική, δεν βαφόμουν από νέα ποτέ για τον ίδιο λόγω. Όμως προσέχω καθαριότητα προσωπική μέχρι χαζομάρας, έχω το σπρέυ της Klinex για..συντροφιά μόνιμη ..χα!χα! Betadin , ειδικά σαπούνια αντισηπτικά, χα! Χα! Έχω τρόμο με δερματικά και προσέχω πολύ. Κατά τα άλλα..μάλλον δεν προσέχω, βαριέμαι τους γιατρούς, τις εξετάσεις, δεν μπορώ πια να περπατήσω πολύ χωρίς στήριξηγμα δεν σκάω πια γιατί απλά..δεν φοβάμαι το θάνατο! Καλήεβδομάλα γλυκό κορίτσι.

ainafets
05/04/2021 10:19 ΠΜ

Καλημέρα Μαρινάκι μου!
Για μένα η υγεία έρχεται πρώτη και με υγεία πρώτη βάζω την ψυχική μου υγεία αφού τα πάντα ξεκινούν από την ψυχολογική κατάσταση του νου μας, όπως πολύ σωστά αναφέρεις!
Προσέχω, σημαίνει πώς και με τι τρέφω την οντότητα μου.
Από τότε που ένα μέρος της ιατρικής “ανακάλυψε” πως οι αρρώστιες είναι μπλοκαρισμένα συναισθήματα στο σώμα μας, φροντίζω με αγάπη τον εαυτό μου και αυτό φαίνεται να λειτουργεί θετικά μέχρι στιγμής, αφού χρόνια έχω να αρρωστήσω!
Ναι, όλα με μέτρο γιατί εκεί είναι το κλειδί της ευημερίας μας!
Καλή βδομάδα με υγεία και με πολλά ΑΦιλάκια αγάπης!

Μαρία Κανελλάκη
05/04/2021 2:57 ΜΜ

Όλα αυτά που πολύ σωστά καταγράφεις, με προτεραιότητα στην ψυχική υγεία. Νομίζω πως από εκεί ξεκινούν όλα και αυτή πρέπει να διαφυλάξουμε αυτή την εποχή που κυριαρχεί ο φόβος. Αν κάνουμε το λάθος να υποκύψουμε στο τοξικό περιβάλλον, έχουμε χάσει τη μάχη με το ανοσοποιητικό μας σύστημα.
Καλό μήνα να έχεις Μαρίνα μου!

ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΙΤΑΡΟΚΟΙΛΗΣ

Τι μεγάλο θέμα ανοίγεις τώρα Μαρίνα μου!
Υγεία! Προσωπική μας υγεία. Σωματική και ψυχολογική. Μάλιστα! Ένα ζωτικό δίπτυχο για την τελική μας ισορροπία. Δίνουμε σημασία; Πειθαρχούμε;
Είμαι άνθρωπος που δίνω σημασία στην υγεία μου, καθώς τελώ σε καθεστώς φαρμάκων για την υπέρταση. Δυστυχώς όμως είμαι και έντονα αγχώδης κάτι που αποτυπώνεται πάνω στις μετρήσεις και συμπεριφορές μου.
Ας δώσουμε όλοι λίγη παραπάνω σημασία στην υγεία μας, το αξίζουμε.
Μαρίνα μου, καλή σου βδομάδα κορίτσι μου.

Anna
05/04/2021 6:35 ΜΜ

Σωστά όλα όσα παραθέτεις Μαρίνα μου και όλοι ξέρουμε λίγο έως πολύ τι να πράξουμε. Οι γνώσεις πλέον είναι για όλους.
Όμως θα τονίσω ότι η ψυχική υγεία είναι πάνω από όλα γιατί πιστεύω και εγώ ότι από εκεί προέρχονται και όλες οι ασθένειες.
Με μέτρο…τα πάντα με μέτρο. Αυτό είναι το σωστό.
Να σαι πάντα καλά κορίτσι μου και προσοχή σε όσα μας στενοχωρούν
Τα φιλιά μου

ΜΑΡΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ (ΜΑΡΙΑ Π.)

Μαρινάκι μου, κι Εγώ θα σταθώ πρώτα απ’ όλα στη Ψυχική Υγεία!
Από αυτήν και μόνο μπορεί να κλονίσει τη σωματική μας.
Η στενοχώρια και το κακό άγχος είναι από τα πιο άσχημα της καθημερινότητα μας και ομολογώ πως λίγο πολύ όλοι μας πρέπει να τα προσέξουμε.
Το φωνάζω στον ίδιο μου τον εαυτό.
Τις περισσότερες φορές τα καταφέρνω, αλλά αν με πιάσουν με μαλώνω να το πάρω αλλιώς υπενθυμίζοντας με πως υπάρχουν χειρότερα και αν κλονιστεί η υγεία μας μετά ίσως να μην υπάρχει και επιστροφή.
Να είσαι καλά!

ΣΜΑΡΑΓΔΕΝΙΑ ΡΟΥΛΑ
05/04/2021 7:24 ΜΜ

Μα ναι Μαρινάκι μου πρέπει να προσέχουμε χωρίς υπερβολές όμως την υγεία μας είναι αυτονόητο.
Το σώμα μας είναι ο ναός που κατοικεί η ψυχή μας και ας αρχίζουμε από εκεί.
Οταν η ψυχή μας είναι καλά , είναι καλά και το σώμα μας όλα εξαρτώνται από εκεί μέσα…
Μπορούμε να προλαβαίνουμε τα πιο δύσκολα στην υγεία μας κάνοντας εξετάσεις, που αν προκύψει κάτι θα είναι στην αρχή του ,οπότε η συνεργασία ψυχής και σώματος θα φέρουν πιο γρήγορα την ίαση!!
Η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία”! όπως λες είπε ο Ερασμος

Μαρινάκι μου είσαι ένα γλυκό πλάσμα γεμάτο θετικά συναισθήματα μπράβο σου καλό μου ..όσο για την προηγούμενη ανάρτηση σου…το να μοιράζεσαι είναι πληρότητα ψυχής!!
Να έχεις μια όμορφη εβδομάδα σε φιλώ γλυκά!!

mia petra
08/04/2021 2:02 ΜΜ

Μας “πετυχαίνεις” στην πιο δύσκολη φάση, μιας και η πανδημία έχει δημιουργήσει άλλες ισορροπίες. Από την μια εμμονή με τον ιό, από την άλλη όμως, παραμέληση κάποιων εξετάσεων, κυρίως από φόβο, λόγω μετάδοσης 🙁 Άσε δε, που η καραντίνα προσθέτει κιλά (έτσι, από μόνη της! 🙂 🙂 ) Θέλει πολύ ισχυρή θέληση αυτή την περίοδο να ασχολείται κανείς με τα ψυχοσωματικά του, και να “κερδίζει” κατά κράτος.. Είναι η εποχή που κάνω το ετήσιο τσεκ απ μου, αλλά φοβάμαι τα μάλα 🙁 Εσύ βέβαια κάνεις πολύ καλά που μας κρούεις τον κώδωνα 😉 Φιλιά πολλά!

[instagram-feed]
18
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x